Trots det enorma utbudet i dag är det faktiskt enkelt att hitta en bra kamera. Anledningen är den goda kvaliteten hos alla märken.
Men först av allt måste man som blivande fotograf bestämma vad kameran huvudsakligen ska användas till.
Ska kameran enbart användas till att ta snabba bilder under en fest eller kan man rentav anta att det egna intresset för fotografering kommer att öka och att kameran därmed bör ha hyfsat avancerade möjligheter?
Dyrare kameror är bättre än de billiga även om den dyraste modellen inte alltid behöver vara bäst.
Kamerans storlek är viktig eftersom många struntar i att ta med kameran till festen eller på utflykten om den är för stor och klumpig. Många av de nya digitala modellerna är så små att man kan förvara dem i bröstfickan på en skjorta. Den möjligheten lockar många.
Om du trots allt bestämmer dig för en större variant är det viktigt att se över förvaringen.
Det finns gott om väskor, från enkla vadderade bagar till dyra avancerade produkter. Det finns axelväskor och lösningar att bära på magen. Ryggsäckar och hårda koffertar, insatssystem till vanliga ryggsäckar och speciella bälten att fästa runt midjan med olika väskor för olika objektiv eller blixtar.
Kamerans vikt är oerhört viktig. Alla kameror har någon form av platshölje, men om plastkänslan blir alltför påtaglig bör du tänka efter innan du slår till.
Man bör också syna kamerans uppbyggnad. Är den gjuten i ett enda skal eller är delarna hopskruvade? Finns det detaljer som ser ut att gå sönder när som helst? Är knappar och reglage kanske alltför känsliga?
Digitalkameran tar snabbt marknadsandelar och det märks att tillvarkarna satsar allt på sina digitala flaggskepp.
Upplösningen är numera riktigt bra och de flesta modeller har mellan tre och fem miljoner pixlar, det antal punkter som en bild är uppbyggd av.
Som köpare bör du fundera på vad bilderna ska användas till. Om du enbart ska lägga upp bilderna på datorn och skicka dem som mejl räcker minimal upplösning alldeles utmärkt. Om du i stället vill satsa på pappersbilder och förstoringar bör du köpa en större och mer kraftfull kamera. Det är också viktigt att bedöma funktion, inställningar, skärmkvalitet och uppbyggnad av knappar och reglage.
Digitalkameran är enkel att använda och sekunderna efter att du tagit bilden kan du titta på den på datorn eller kamerans skärm. Med bra skrivare kan du sedan skriva ut egna papperskopior. Tänk dock på att investera i tillräckligt stora minneskort. I synnerhet om du köper någon av de större modellerna med ett högre antal pixlar.
Kompaktkameran med traditionell film är fortfarande mycket bra och utvecklingen går ständigt framåt.
Med rätt kombination film och kamera blir bilderna härligt välexponerade. Dock under förutsättning att du är en bra fotograf. De flesta kompaktkameror är numera utrustade med inbyggd zoom.
Var dock försiktig med att lockas av enorma zoomsiffror eftersom detta straffar sig med dålig ljusstyrka. Ju sämre ljusstyrka objektivet har, desto längre exponeringstid, med risk för skakningsoskärpa.
Den optimala lösningen brukar vara 35-105 mm eller kanske enbart 35-80 mm.
Systemkameror med utbytbara objektiv är de bästa. Men de är dyra och kräver mycket utrustning, och många tycker de är tunga och klumpiga. Det är därför viktigt att tänka efter före köp.
Numera finns det gott om bra zoomobjektiv som säljs tillsammans med kameran eller som tillbehör. Från vidvinkel om 28 mm till kraftfullt tele om 200 mm eller 300 mm i samma objektiv. Med andra ord behöver du inte släpa runt på flera objektiv utan kan nöja dig med ett eller två.
Tyvärr är dock ljusstyrkan inte den bästa eftersom ljusstarka objektiv är mycket dyra. För att få ett fullmatat systempaket bör du också investera i en extern blixt.
Under de senaste åren har även digitala systemkameror dykt upp på marknaden. I dagsläget använder i stort sett alla pressfotografer digitala systemkameror.
Priserna är höga och Canons digitala flaggskepp erbjuder till och med en bättre detaljrikedom är högkvalitativ diafilm.