T-shirt ger dåligt solskydd

Allt fler väljer att köpa solskyddskräm med hög solskyddsfaktor åt sig och sina barn. Utbudet av solskydd för barn har ökat i takt med larmrapporterna om riskerna med solen.

En liten flicka blir insmord med solskyddskräm, vilket visar sig fungera bra som skydd mot de starka solstrålarna. En vit T-shirt skyddar betydligt sämre än krämerna visar den test som har genomförts av Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Borås.

En liten flicka blir insmord med solskyddskräm, vilket visar sig fungera bra som skydd mot de starka solstrålarna. En vit T-shirt skyddar betydligt sämre än krämerna visar den test som har genomförts av Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Borås.

Foto:

STOCKHOLM (TT Spektra)2002-07-02 04:18

Ett annat populärt sätt att skydda barn från solen är att ta på dem en tröja. Men en vit T-shirt skyddar betydligt sämre än solskyddskrämerna i vårt test, där nästan alla krämer klarade sig bra.

Vi testade sex solskyddskrämer för barn, som alla finns att köpa på den svenska marknaden. Fyra av dem är märkta med solskyddsfaktor 25, en 20+ och en 16.

Labbmiljö

I laboratoriemiljö mätte Sveriges Provnings- och forskningsinstitut hur mycket av solens UVA- respektive UVB-strålning som blockerades av krämerna före och efter att de utsatts för solljus.

UVB-strålningen är det som gör huden röd, UVA-strålningen bidrar till hudens förtida åld-rande, tränger djupare in i huden och kan utveckla cancer som malignt melanom.

Alla krämer, utom Matas Kids Sollotion, klarade att blockera cirka 95 procent av UVA-strålningen både före och efter solexponering.

Matas Kids Sollotion klarade solexponering dåligt, endast 70 procent av strålningen blockerades, vilket är sämre än T-shirten.

UVB-strålning blockerades till hundra procent av alla krämerna -- T-shirten blockerade endast 66 procent.

Hormonstörande

Förra sommaren uppstod en debatt i Danmark om solskyddsmedel för barn, sedan man konstaterat att en del krämer innehöll ämnen som kan vara hormonstörande -- något som anses extra allvarligt för barn under tolv år. Danska miljöstyrelsen avråder från användning av dessa ämnen, och detaljhandeln i Danmark har plockat bort sådana solkrämer från butikshyllorna.

Läkemedelsverket i Sverige valde dock att inte stoppa krämerna. En kemisk analys som vi lät företaget Kemi och Miljö i Stockholm göra visar att Eucerin och Matas Kids Sollotion i vårt test fortfarande innehåller sådana ämnen.

Priserna på solskyddskrämer är alltid svåra att jämföra för konsumenten då alla behållare innehåller olika mängd. Men räknat per milliliter är exempelvis CCS solskydd 20 procent dyrare än Nivea. Den enda kräm som klarade testet dåligt, Matas, är också billigast, den kostar nästan bara hälften så mycket som det dyraste alternativet.

FOTNOT: Sveriges provnings- och forskningsinstitut i Borås (UV-analys) och Kemi och Miljö i Stockholm (kemisk analys), har genomfört testet i samarbete med ConsumerContent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!