Svårt att hitta bra regnplagg

Det är svårt att välja regnkläder till barn. Inte nog med att de ska hålla för vilda lekar i alla väder. De ska även hålla tätt utan att ge kondens på insidan.

Klicka på grafiken för att förstora den.

Klicka på grafiken för att förstora den.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2003-04-15 05:54

Bra regnkläder är A och O om barnen ska kunna vara utomhus vid dåligt väder. Men att välja rätt i det stora utbudet av olika modeller och material är inte det lättaste, något som åtskilliga tester utförda av bland andra Konsumentverket tydligt visar.

Naturligtvis krävs det bättre regnplagg om man vill vara ute i regnet en hel dag jämfört med om man bara vill skydda sig under en snabbrusch mellan ytterdörren och bilen. Om barnet är på dagis brukar dock personalen kräva att det finns kläder som tål både regn och rusk.

Tre typer av kläder

Grovt räknat finns det tre typer av regnkläder som är anpassade för o lika typer av aktiviteter. De enklaste regnställen är en poncho av plast som kostar någon hundralapp på stormarknaden. De ger ett visst skydd mot regn men går sönder snabbt. Därefter kommer tunna impregnerade vindställ som fungerar bra en kortare tid vid lättare duggregn. Ska man vara ute en längre stund är det dock täta regnställ som gäller.

Till skillnad från regnkläder för vuxna krävs det att barnens regnställ är hållbara mot framför allt nötning. Materialet ska hålla för vilda lekar i geggiga vattenpölar likväl som för att kana på rumpan i grusiga backar.

En svag punkt är sömmarna som lätt går sönder vid belastning eller börjar läcka efter en tids användning. Speciellt känsliga är sömmar som inte svetsats utan tejpats på insidan. Även tyget kan vara för känsligt och gå sönder om barnet skulle fasta med plagget i en gren.

Laga med vanlig eltejp

Skulle olyckan vara framme kan man laga revor med textiltejp eller vanlig eltejp. En del tillverkare skickar med speciella lagningslappar vilka naturligtvis är att föredra.

Som konsument är det svårt att avgöra om regnstället är bra och kommer att hålla för barnets lekar. Även om en hög prislapp kan ge en indikation på att plagget borde vara av bra kvalitet är det ändå inte säkert att det håller måttet.

Generellt så är plagg som är tillverkade av pvc på polyesterväv gedigna med bra sömmar. Den här typen av regnkläder har använts av flera generationer barn och är därmed beprövade. Tyvärr är de fortfarande både stela och klumpiga samtidigt som de inte andas. Därmed finns det risk för att barnen blir blöta av kondens på plaggets insida i stället för av regn.

Regnkläder som är tillverkade av polyuretan på en trikå av polyamid är både tunnare och lättare, något som barnen brukar uppskatta. De rör sig enklare i de här kläderna som påminner mer om vanliga kläder. Tyvärr kan det tunnare materialet hålla sämre för belastning och revor. När man väljer ett regnställ av trikå bör man även se till att trikåns ribbor är skurna på bredden. På så sätt blir det svårare för fukten att krypa uppåt på tygets insida.

För att få regnkläderna rena efter en dag utomhus krävs det nästan alltid en maskintvätt. Om tvättmärkningen visar att de inte klarar en vanlig 40- graderstvätt bör man välja ett annat plagg. Många tillverkare rekommenderar handtvätt i 30 grader men det räcker sällan för att få bort den värsta smutsen.

Skymmer sikten

Ett bra regnställ för barn har en avknäppbar huva eller ännu hellre ingen huva alls. Huvorna skymmer sikten och är mer i vägen jämfört med en klassisk sydväst.

Helst bör man välja ett två- delat regnställ där byxorna har hängslen. På så sätt blir det en viss ventilation samtidigt som byxorna inte glipar när barnet böjer sig.

Den svagaste punkten på byxorna brukar vara i själva grenen där fyra sömmar möts i ett X. Väljer man byxor som är skurna utan beninnersömmar minskar risken för läckage.

Fickor är egentligen inte nödvändiga utan är ofta påsydda av kosmetiska skäl. Om fickorna är fastnitade finns det dessutom risk att vatten läcker in genom nitarna.

På plaggen för de allra minsta brukar det finnas en resår vid händerna respektive bensluten. Resåren gör att plagget sluter tätt men kan även bli blöta och kyla.

Vissa tillverkare fuskar

För att öka hållbarheten på plaggen sätter många tillverkare förstärkningar på utsatta ställen. Främst är det knäna och baksidan på byxorna som slits vid vilda lekar. Man bör dock kontrollera att förstärkningen verkligen består av ett extra lager. Det finns nämligen tillverkare som i sin spariver fuskar genom att skära bort en bit av tyget och sen sätta på en olikfärgad lapp över hålet.

Även regnställ som består av flera glada färger bör man se upp med eftersom dessa har fler sömmar än plagg som bara har en eller två färger.

Starkt lysande färger syns bättre vid ruskväder och mörker. Naturligtvis ska man se till att det finns påsydda reflexer på plagget och att sömmarna är tätade så att inte vatten kan tränga in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!