Stort beslut att köpa hund

Tjatar barnen att det är dags att skaffa hund? Skulle kanske "människans bästa vän" göra ditt liv mera innehållsrikt? Eller känns det som om du skulle behöva en vakthund på tomten? Bara i år kommer det att säljas omkring 50 000 hundar i landet.

Stockholm (TT Spektra)2003-08-26 07:38

Men innan man slår till och blir hundägare finns det en rad saker som man bör tänka på. Det största hindret för att bli en bra husse eller matte är vår stressade livsstil med långa arbetsdagar och fullt upp på fritiden.

- För många människor räcker inte tiden till. Men en vuxen hund klarar inte att vara ensam tio timmar om dygnet. Vi anser att man aldrig ska lämna sin hund ensam mer än max fyra, fem timmar per dygn, säger Jenny Lindberg, informatör på Svenska kennelklubben, som organiserar de flesta svenska hunduppfödarna.

Ensam korta stunder

De allra flesta som köper hund köper en valp, som från början inte kan vara ensam mer än mycket korta stunder. Valpen måste sakta vänjas vid att ibland klara sig själv. En del hundar lär sig snabbt att vara ensamma ett par timmar. Andra tycker att det är jobbigt att vara ensamma bara en kvart. Börja träna valpen att vara ensam så snart den börjat känna sig hemmastadd.

I stället för att lämna sin vuxna hund ensam långa stunder kan hunddagis eller en dagmatte vara ett alternativ, men det kostar så klart pengar.

Före ett köp bör en blivande hundägare fundera igenom vad han eller hon ger sig in på. Och med 300 registrerade hundraser bara i Sverige (och massor av hundar som inte är renrasiga) är valet inte alltid enkelt.

Telefonrådgivning

Det gäller att inte falla pladask för hundens utseende eller för att man sett en sån charmig hund i någon tv-serie.

- Jag tror att många nyblivna hundägare är för dåligt pålästa, säger Björn Bjuggren, generalsekreterare i Svenska brukshundsklubben.

- Det är viktigt att man skaffar en hund som passar det ändamål man tänkt använda hunden till, säger Jenny Lindberg. Sedan bör man ta reda på så mycket som möjligt om den ras man funderar på att köpa. Det finns massor av böcker och man kan vända sig till vår telefonrådgivning för att få råd.

- Sedan gäller det att hitta en uppfödare man får bra kontakt med, helst en som ligger någorlunda nära där man bor. Kolla gärna med oss så att uppfödaren är medlem i kennelklubben, inte har anmärkningar eller rent av har uteslutits.

Det är klart att man kan hitta en trevlig hund genom att ringa på annonser i tidningen eller på internet, men ska det gå bra bör man nog vara väldigt kunnig, tror Jenny Lindberg.

Bra stamtavla

Kolla alltid med säljaren så att föräldradjuren finns registrerade och ta reda på att de är felfria och inte har några ärftliga åkommor. Köper man av en uppfödare som är medlem i kennelklubben använder de färdiga köpekontrakt och lämnar med färska veterinärintyg.

-- Det här är ju levande varelser så helt säker på hur en valp kommer att utvecklas kan man aldrig vara, men är stamtavlan bra ökar chansen att den förblir frisk, säger Jenny Lindberg.

Att hitta en bra vuxen hund kan vara svårare eftersom utbudet är litet. Men det finns fördelar, som att man ofta kan få ha en vuxen hund på prov först för att se om man passar ihop eller om någon i familjen är allergisk.

Hundallergi beror vanligtvis inte, som många tror, på hundhåret, utan på äggviteämnen som finns i hundens hudavlagringar, saliv och urin. Därmed är en korthårig ras inte nödvändigtvis mindre allergiframkallande än en lurvig som tappar mycket hår.

Om det finns hundar som är enklare som nybörjarhundar än andra vill ingen vi intervjuat svara på, men av Svenska Kennelklubben kan man få råd om de raser man funderar på och information om skillnaderna. Björn Bjuggren nämner dock några raser som han tycker den som inte haft hund förr kanske ska undvika:

- Olika raser har ju olika behov av styrning och träning. Bordercollie och tysk jaktterrier skulle jag inte rekommendera nybörjaren. Vad många inte vet är att golden retriever, som ofta uppfattas som den perfekta familjehunden, leder statistiken för bitskador på människor. Det är i grunden en jakthund och har behov som inte alltid uppfylls.

Läsa sin hund

Varje år går 25 000 hundar, ungefär hälften av alla nyinköpta, i kurs hos brukshundsklubben -- de flesta går valpkurser, men brukshundsklubben har också långt mer avancerade kurser. Bland annat utbildar man minhundar.

- Kurserna ger en bra struktur för inlärning och innehåller mer än bara lydnadsdressyr. Vi lär ut hur man ska läsa sin hund, vilka behov hunden har och hur man kommunicerar med den. Plus att vi går igenom lagar och förordningar och annat man måste veta som nybliven hundägare, säger Björn Bjuggren.

Så, funderar du på hund -- läs på ordentligt, köp av en uppfödare med gott rykte och satsa mycket tid på din nya vän.

- Skaffar man hund så påverkas hela ens livsföring, avslutar Björn Bjuggren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!