Med jämna mellanrum kommer det larmrapporter om de medel som används för att färga hår. Sedan länge har det varit känt att de innehåller mängder av allergiframkallande ämnen som kan skada den som använder färgerna regelbundet.
Nu visar studier som University of Southern California i USA gjort att också risken för urinblåsecancer är mer än dubbelt så hög för dem som färgar håret en gång per månad jämfört med dem som inte alls färgar håret.
Vi lät kemikonsulten Kemi och Miljö AB analysera innehållet i några permanenta hårfärger på den svenska marknaden. Permanenta färger sitter i tills nytt hår har växt ut, till skillnad från temporära eller semipermanenta färger som tvättas ur.
Det visade sig att det fanns i genomsnitt 30 mer eller mindre hälsofarliga ämnen i varje produkt. Och det är en siffra som inte förvånar Mia Ekman, ordförande i Svenska Frisyrmode- rådet.
-- Tyvärr finns det en del produkter på den svenska marknaden som inte uppfyller de krav på vare sig kvalitet eller innehåll man som konsument borde kunna ställa. När jag köper in medel till min egen salong kräver jag alltid att det ska finnas en kunnig representant på plats som kan ge svart på vitt vad de olika medlen innehåller.
Med 43 år i yrket har hon sett de flesta trender och produkter komma och gå. Just nu är det inne med olika typer av färgningar och det är en utveckling på både gott och ont.
-- Färger är snyggt, men det gäller att vara medveten om att det kan finnas vissa risker med dem. Själv använder jag alltid skyddshandskar samtidigt som jag jobbar i väl ventilerade utrymmen. Jag brukar rekommendera de flesta att göra ett enkelt allergitest genom att sätta en klick färg bakom ena öret eller på handleden för att se om man tål ämnet.
På KTF, Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet, i Stockholm följer man noga forskningen och debatten kring hårfärgningsmedel. Förbundet är en branschorganisation för bland annat företag som tillverkar eller säljer hårfärgningsmedel. Ansvarig för frisörsektionen är Christina Mattsson.
-- Det finns många missuppfattningar om de ämnen som finns i de produkter som får säljas i Sverige. Vad kritikerna ofta glömmer bort är att de ämnen som används är väl dokumenterade vetenskapligt. I de fall det krävs varningstexter utformas dessa alltid så att de riktar sig till rätt målgrupp, det vill säga de som köper varorna.
-- Under årens lopp har åtskilliga ämnen utgått sedan de visat sig vara hälsofarliga. Vi följer naturligtvis noga den forskning som pågår och precis som inom alla andra branscher följer vi noga upp resultaten och vidtar åtgärder tillsammans med berörda myndigheter.
Christina Mattsson menar att man bör ta de senaste larmrapporterna om ökad risk för cancer i bland annat urinblåsan med en stor nypa salt eftersom undersökningarna enligt hennes bedömning skett i en alltför liten omfattning för att man ska kunna dra några definitiva slutsatser.
-- Man ska inte vara orolig för att använda de medel som finns på den svenska marknaden. Men däremot ska man naturligtvis noggrant följa de anvisningarna som finns på förpackningarna.
Från fackligt håll manar man dock till större försiktighet. Ombudsman Janne Lindgren på Handelsanställdas förbund kommer ofta i kontakt med oroliga frisörer som undrar vad det är för medel i de produkter de dagligen kommer i kontakt med.
-- Vi vet sedan tidigare studier från bland andra yrkes- och miljömedicinska kliniken i Lund att frisörer har en lägre fertilitet och att deras barn oftare är missbildade än bland kvinnor från andra yrkesgrupper.
-- En av våra medlemmar berättade att hon fick missfärgad urin när hon använde vissa produkter. Vi ser mycket allvarligt på riskerna med just hårfärgningsmedel och kommer på sikt att uppmana till köpbojkott av de medel som visat sig innehålla höga halter av skadliga kemikalier.
Fotnot: Läkemedelsverket har sedan 1989 fått in 28 rapporter om misstänkta biverkningar av hår-färger. De flesta reaktionerna var allergiskt kontakteksem. Verket får i genomsnitt cirka 50 rapporter per år om misstänkta biverkningar för kosmetiska och hygieniska produkter.