Men det gäller att tänka igenom köpet i förväg, så att man både får en dv-kamera med rätt funktioner och har en dator som klarar av att redigera film.
Med de nya digitala videokamerorna kan du fixa till dina filmer till ett både roligare och behändigare format. Dåliga delar klipps bort, de bästa kortas ner och med lite bakgrundsmusik och effekter har du en tio minuters höjdarvideo från senaste semestern, en video som till och med de suraste släktingarna kan genomlida. Digitala videokameror, dv-kameror, ger mycket bättre ljud och bildkvalitet än sina föregångare. Dv-kameran har blivit så populär att de gamla kamerorna knappt tillverkas längre och än mindre efterfrågas. För de mest populära dv-kamerorna får man däremot stå i kö, eftersom tillverkarna inte hinner med.
Men det bästa med dv-kameran är de nya redigeringsmöjligheterna. Med hjälp av en dator kan man nämligen redigera sina filmer tämligen enkelt.
-- Det finns många som köper en dv-kamera utan att någonsin koppla ihop den med en dator, men som jag ser det är det just redigeringen på datorn som är dv-kamerans stora fördel. Det är inte svårare än att vem som helst kan göra det, säger Mikael Lindqvist på Scandinavian Photo i Jönköping.
De välkända kameratillverkarna gör ofta sina dv-kameror i flera utföranden. För konsumenten gäller det att välja rätt modell efter de behov man har.
De enklaste kamerorna kan skicka film till en dator, men inte ta emot film från datorn. De kan inte heller ta stillbilder.
Mellanmodellerna brukar både kunna skicka och ta emot film från dator (dv-in och dv-ut som det kallas på fackspråk). Men inte heller dessa kan ta stillbilder, vilket dock de mer påkostade modellerna kan.
Den som vill kunna redigera på datorn men som inte ska ta stillbilder väljer mellanmodellen.
- Ett alternativ kan vara att hoppa över stillbildsfunktionen. Det kostar ett par tusen extra för att få med den funktionen, och då kan man lika gärna lägga de pengarna på en separat digital stillbildskamera som klarar det bättre, säger Mikael Lindqvist.
Det råder nämligen en viss konflikt mellan att både ta bra stillbilder och rörliga bilder. En bildsensor (CCD) som är bra för stillbilder är inte den bästa för video och kan innebära sämre filmkvalité vid dåligt ljus.
En dv-kamera spelar in filmen på ett digitalt videoband, dv-band. Via en kabel (firewire) kan man sedan tanka över filmen till datorn. För att kunna göra det måste datorn har ett firewire-kort. Det är i dag standard på nya Macintosh-datorer, men även många nya pc-datorer har kortet. Att köpa ett nytt firewirekort kostar ungefär 500 kronor plus moms. Ska man ha med ett bra och användbart redigeringsprogram kostar det över 1 000 kronor. Den som har Windows XP kan prova att använda programmet Windows Movie Maker. Motsvarigheten för Macintosh heter Imovie. Båda programmen är gratis och levereras med nya datorer, men funktionerna är begränsade.
För att kunna redigera film krävs en ganska kraftfull dator. Helst ska datorn ha en processor på 1 GHz eller mer om det är en pc, ett internminne på 512 Mb samt en rejält tilltagen hårddisk. En timmes dv-film tar ungefär 13 Gb i utrymme på datorn. Det är 216 Mb per minut film. En hårddisk på minst 80 eller 120 GB är därför att rekommendera.
Den färdigredigerade filmen kan brännas ner på cd (i sämre kvalitet som fungerar skapligt för att titta på på datorn) eller dvd. Men allra bäst är att skicka tillbaka den färdigredigerade filmen till kameran och spela in den på ett nytt dv-band. Ett dv-band kostar mellan 60 och 90 kronor. En dvd-skiva kostar från cirka 25 kronor.
- Har man kopierat tillbaka filmen till kameran har man ett masterband som man sedan kan redigera vidare om man kanske vill göra en kortare variant av filmen. Bränner man ner filmen på en dvd-skiva så kan man ju inte redigera om materialet.
Det är därför man behöver både dv-ut och dv-in på kameran.
En dv-kamera har bättre ljud än de gamla kamerorna, men det innebär inte automatiskt att det blir bra ljud på filmen.
- Mikrofonen sitter inbyggd i kameran, så ibland kan man få med ljudet från kamerans egen motor i mikrofonen. Dessutom gäller det att tänka på hur man filmar. Om den du filmar är långt ifrån kameran så blir det inte bra ljud hur bra mikrofonen i kameran än är, säger Mikael Lindqvist.
Därför är en lös mikrofon ett bra tillbehör. Det finns allt från vanliga handmikrofoner till trådlösa myggor i pris från cirka 800 kronor till 6 000 kronor.
Ett stativ är också ett bra tillbehör.
-- En stabil bild ger en känsla av kvalitet. Jag tycker själv att ett ihopfällbart axelstativ är ett bra alternativ. Det är litet och behändigt, men ger ändå mycket bra stadga.
En viktig sak att tänka på är dv-kamerans optik. Alla dv-kameror har zoomoptik. Det talas både om optisk och digital zoom. Det är egentligen bara den optiska zoomen som är intressant. Om den optiska zoomen är 10x, så innebär det att man kan zooma tio gånger optikens brännvidd. Om man jämför med en stillbildskamera så har ofta en videokamera runt 40 mm brännvidd i vidvinkelläget. Har kameran 10x zoom kan man alltså zooma till 400mm. Det räcker långt.
Den digitala zoomen gör att man kan zooma ännu längre, men det sker med en dramatiskt försämrad bildkvallitet.
Dv-kamerorna finns i prisläge från cirka 6 000 kronor och uppåt. Man kan hitta många prisvärda modeller kring cirka 10 000 kronor.