Raggmunk med ny smak

Sommarens färskpotatis må vara underbar, men användningsområdet är i princip begränsat till kokning. Först nu börjar vinterpotatisen dyka upp och det är fritt fram att göra potatisgratänger, potatismos och, alla kockars älsklingsrätt, raggmunk.

Klassiker med färg. Raggmunk är favoritmat för många. Här en ny variant med mer färg och smak. BILD: Dan Strandqvist

Klassiker med färg. Raggmunk är favoritmat för många. Här en ny variant med mer färg och smak. BILD: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2003-08-28 13:00

Vanlig raggmunk är gyllengul efter stekning, men här blandar vi i såväl örtkryddor som lite finriven morot. Resultatet blir inte bara vackrare på tallriken utan även lite godare att äta. Tekniken i övrigt är densamma, det vill säga riv och blanda med tunn pannkakssmet och salt.

Stek i smör eller margarin blandat med olivolja för bästa smak och minsta risk för att raggmunkarna ska bli vidbrända. Servera med kryddstark korv och blandad grönsallad om det traditionella stekta fläsket och lingonen känns alltför retro.

Raggmunkar med örter och morotför 4 personer

2 dl vetemjöl1 1/2 tsk salt5 dl standardmjölk, 3%1 stort ägg8 potatisar1-2 morötter1 msk finhackad gräslök2 msk finhackad persilja

1. Blanda vetemjöl, salt och ungefär hälften av mjölken till slät smet. Fortsätt sedan med resterande mjölk och avsluta med att vispa ned ägget.

2. Riv potatis och morot på grova sidan av rivjärnet eller i matberedare. Blanda ned det rivna, särskilt potatisen, så fort som möjligt för att undvika missfärgning. Tillsätt finhackad eller klippt gräslök och hackad persilja. 3. Stek raggmunkarna, det vill säga klicka ut smeten direkt i pannan. Använd lika delar smör och olivolja som gör att fettet tål värmen bättre utan att bränna. När de fått fin färg på båda sidor är de färdiga att servera med korv eller fläsk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!