Vinterkylan gör oss extra mottagliga för förkylningar. Med andra ord är det extra viktigt att vi stoppar i oss nyttig mat, frukt och grönsaker för att vi inte ska hamna i sjuksängen. Snart kommer värmen och ingen vill väl missa första soltimmen mot söderväggen, snödroppen i rabatten och fågelsången som tar fart redan vid solens uppgång.
Socker ska man normalt vara försiktig med, men ersätter man det vanliga raffinerade sockret med druvsocker som snabbt tas upp av kroppen fungerar det som en snabb energikick. Men se upp, översöta inte för då slutar det med stora svängningar i blodsockret. Det tar sig uttryck i att man ena stunden känner sig hur pigg som helst för att i nästa vara om möjligt ännu tröttare än före mirakelkuren.
Apelsinpannkakor med frukt och nötter
För 4 personer
Till pannkakorna:
4 ägg
2+2 dl mjölk, 3 %
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk smält smör
smör till stekning
Till serveringen:
2 apelsiner
50 g frukt- och nötblandning
1 msk frukt- eller druvsocker
2 dl turkisk yoghurt, 10 %
physalisbär
1. Vispa samman ägg med 2 dl mjölk, vetemjöl och salt. Vispa smeten helt klumpfri innan den andra omgången om 2 dl mjölk tillsätts. Smält 2 msk smör i kastrull på spisen, se till att det får svalna något innan det rörs ner i smeten. Låt gärna smeten stå och svälla en stund innan pannkakorna gräddas.
2. Skala apelsinerna med kniv så att den läderliknande hinnan under skalet kommer bort. Skär fruktköttet i tunna skivor och plocka bort kärnorna.
3. Stek pannkakorna i medelvarm panna. Gör dem inte för stora och skulle du ha en crpespanna (för små pannkakor) ska du naturligtvis använda den.
4. Varva pannkakor med apelsinskivor och toppa med frukt- och nötblandning. Lägg upp och strö över frukt- eller druvsocker. Serveras med iskall yoghurt och ett eller några physalisbär. De senare är extremt C-vitaminrika.
Dan Strandqvist/TT Spektra
dan.strandqvist@ttspektra.se