I år kommer ungefär tio personer att dö i mopedolyckor. Polisen kommer att få närmare 300 anmälningar om personskador som gäller moped-åkare - försäkringsbolagen kommer att få ungefär tio gånger fler.
Mopedåkarna är ändå ingen stor grupp i olycksstatistiken, men ur risksynpunkt är moped ett av de farligaste fordonen i trafiken. Åtminstone för den eller de som sitter på mopeden.
- Vi tänkte för en gångs skull stämma i bäcken innan det här blir ett större problem. Det säljs allt fler mopeder och det finns skäl att tro att olyckstalen kan öka om vi inte är förutseende, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.
Därför har Vägverket tillsammans med polisen, näringsdepartementet, NTF, branschorganisationer och mopedförbund tillsammans arbetat fram ett antal åtgärdspunkter som troligen kommer att bli lag under de närmaste åren.
En av de viktigaste åtgärderna handlar om att skärpa reglerna kring användandet av hjälm. Fyra av tio som dör i mopedolyckor använder inte hjälm alls. Av övriga sex har tre antingen inte knäppt hjälmen alls eller knäppt den så dåligt att den flyger av vid olyckstillfället.
När Vägverket djupstuderade 58 dödsolyckor fann man att 17 av de döda skulle ha överlevt med hjälm.
- Vi vill höja bötesbeloppet för att köra utan hjälm till samma som gäller för att köra bil utan bilbälte, alltså 600 kronor. I dag är beloppet 300 eller 400 kronor beroende på vilken typ av moped man kör och om man blir skjutsad eller kör själv, säger Bengt Karlsson vid Rikspolisstyrelsen.
Övervakningen av hjälmanvändandet ska också ingå i polisens trafikövervakningsplan, och alltså betraktas som lika viktigt som att övervaka rattonykterhet, att bilbälte används och att fartgränser hålls.
Hårdare regler för att skjutsa på moped kommer också att krävas. I dag får man skjutsa på sin moped, förutsatt att den är byggd för det. Men enligt de nya regelförslagen krävs att föraren är minst 18 år för att skjutsa.
- Det krävs för att man ska kunna köra säkert i trafiken och kunna stanna på ett säkert sätt, säger Bengt Karlsson.
Det som ökat mopedens popularitet är de så kallade EU-mopederna. Med vissa EU-mopeder är det tillåtet att köra i upp till 45 km i timmen, och det är bara de som behöver registreras i dag. Men i framtiden vill polisen, Vägverket och övriga intressenter att alla fordon registreras.
- Det skulle minska antalet stölder betydligt. Problemet är ju att man inte kan se någon skillnad på vissa mopeder. De ser exakt likadana ut, säger Olle Mollin på försäkringsbolaget Trygghansa.
- Det gör att man i dag kan stjäla en EU-moped, ta av registreringsskyltarna och sedan köra omkring med den som om det vore en klass 2-moped. Identifieringen av stulna fordon blir mycket svår.
De många mopedstölderna och olyckorna har medfört dramatiska höjningar av försäkringspremierna. I dag kostar det nästan lika mycket att försäkra en ny moped som en bil. Snittkostnaden för en bilförsäkring hos Trygghansa är 3 300 kronor om året, för en moped 3 000 kronor.
- Det är både hämmande för försäljningen av mopeder och gör dessutom att det finns massor av mopedägare som struntar i att försäkra sig, säger Olle Mollin.