Krydda med kapris

Kapris är lite av antingen eller. Antingen gillar man smaken eller också petar man bort allt som påminner om den lilla blomknoppen.

Kapris är blomknoppar från kaprisbusken som läggs in i salt ättikslag. Kapris finns i flera storlekar.

Kapris är blomknoppar från kaprisbusken som läggs in i salt ättikslag. Kapris finns i flera storlekar.

Foto: Dan Strandqvist

Stockholm (TT Spektra)2010-01-28 12:56

Jodå, kapris är blomknoppar från kaprisbusken. Knopparna plockas, torkas och läggs sedan in i lag av ättika och salt. Bästa kaprisen anses komma från södra Frankrike. Kaprisknopparna sorteras efter storlek och säljs under beteckningarna nonpareilles, surfines, fines, mifines och communes. Den minsta kaprisen, den som betecknas nonpareilles, anses vara de bästa.

Riktigt stora kapris kallas ibland för cocktailkapris eller kaprisbär. De gör sig bäst som garnityr eftersom de har kvar sin blomstjälk. Smaken hos cocktailkapris är mildare och mer fruktig än traditionell kapris.

Kombinationen kapris och citron är säkert välbekant, inte minst från wienerschnitzlar. Här en variation på samma tema serverad till kycklingfilé.

Kycklingfilé med citron och kapris

För 4 personer

4 kycklingfiléer på vardera ca 150 gram

4 msk veteströbröd

svartpeppar

2 msk smör

1 msk rapsolja

2-3 citroner

3 msk vanlig kapris

8-12 cocktailkapris

salt

1. Skär bort skal och den vita hinnan från citronerna med vass kniv. Skär därefter ut klyftor av rent fruktkött och peta bort alla kärnor. Hacka frukt köttet grovt.

2. Vänd kycklingfiléerna i ströbröd. Stek köttet med smör och rapsolja i medelvarm panna. Krydda med svartpeppar, gärna direkt från kvarn. Sänk värmen och lägg på lock. Vänd köttet ungefär en gång i minuten för att undvika att paneringen blir för mörk.

3. Efter 4-5 minuter är det dags att lägga i citronhack och kapris. Låt allt dra några minuter utan lock på mycket svag värme. Lägg upp köttet och fördela citron- och kaprisblandningen över. Normalt brukar den inlagda kaprisen bidra med salt så det räcker men extra salt på bordet är aldrig fel.

Dan Strandqvist/TT Spektra

dan.strandqvist@ttspektra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!