Korv på nytt sätt

Alla tycker om korv. En del mer, andramindre, men tycker gör man. Mildafalukorvar, vitlöksdoftande bratvurstaroch kryddiga chorizos, alla har detgemensamt att de är smaksatta. Därmedinte sagt att de är färdigkryddade.

Mustigt. Mexikansk korvlåda med örtmosär en smakrik korvrätt som ger densvenska vardagsmaten en helt ny dimension.Foto: Dan Strandqvist

Mustigt. Mexikansk korvlåda med örtmosär en smakrik korvrätt som ger densvenska vardagsmaten en helt ny dimension.Foto: Dan Strandqvist

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2003-03-27 14:00

Korvar är ingenting annat än råvaror och som sådana måste de kryddas för att komma till sin rätt. Att bara lägga korvarna i stekpanna eller kastrull i tron att de är färdigkryddade är ett vanligt misstag. Resultatet känner vi alla till. Trista, smaklösa korvbitar som vanligtvis dränks i senap och ketchup för att över huvudtaget smaka någonting.

Svunnen är den tid då svenska korvdiskar fylldes med falukorv, varmkorv och i bästa fall en och annan frukostkorv. Nu har de gamla trotjänarna fått konkurrens av mängder av nya korvar. Glädjande nog har snart sagt alla svenska korvtillverkare insett att det är förnyelse som gäller. Kryddiga chorizos, kabanosser och wurstar av alla tänkbara slag finns att köpa i så gott som alla livsmedelsaffärer. Utbudet står och faller med konsumenternas vilja att prova något nytt. Att tänka på när man väljer korv nästa gång.

Lunchlådor

På den tiden när restauranger hade hela flockar av kockar och kallskänkor att sätta i arbete kunde luncherna bli hur tillkrånglade som helst. Lunchlådor var ett exempel. Glöm dagens aluminium och pappersboxar med hämtmat. Lunchlådor, eller ägglådor som de också kallades, var av eldfast porslin och avnjöts med värdighet i matsalen. De fylldes med allt från korv till oxfilé och fick ofta fantasifulla namn med yrkes- eller ortsanknytning som byggmästarlåda, skepparlåda och falulåda. När kocken hade rester som inte passade in på någon av de namngivna lådorna brukade rätten "värdshuslåda" dyka upp på matsedeln. Endast de som kände till alla lådor hade vett att välja annan mat den dagen.

Den här veckan tar vi upp den gamla traditionen med lunchlådor. Kryddiga chorizos i mexkryddad tomatsås på ena sidan och örtkryddat mos på andra. Wokad kabanoss

Kryddiga kabanosser finns i ett flertal modeller och smaker. Försök att hitta så kallade grillkabanosser som tål stekning utan att spricka sönder. Skär korvarna i bitar och woka, eller stek dem hastigt i olja. Blanda med olika sorters grönsaker som marinerats med söt indonesisk soja och röd, thailändsk curry. Avsluta med ett par deciliter söt, thailändsk chili, en sås som alltid bör finnas hemma. En riktig snabbrätt som man lagar under tiden riset kokar. Klart annorlunda och gott för alla som gillar mat med smak.Märkliga korvar med nästan omöjliga namn har blivit trend på senare tid. Bjud dessa smakstarka korvar med pasta och mild ostsås smaksatt med hackade, soltorkade tomater. Skär korvarna i bitar och bjud dem blandade till pastan. Till den här rätten är ketchup snudd på förbjuden, men däremot går det bra med en god, starkt senap. När korvkalaset är över kanske man står med några olika sorters korvar som blivit över. De kommer till användning i en makaronipudding som är ett mellanting mellan den traditionella puddingen och lasagne, det vill säga pasta med ostsås. Smaksätt med exempelvis stött rosmarin för att få den rätta medelhavssmaken. Godare än så kan man knappast bjuda rester på korv.

Mexikansk korvlåda med örtmos

för 4 personer
4 chorizos eller frukostkorvar
smör eller margarin till stekning
15 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 dl varm mjölk
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
salt och peppar
Till såsen:
1 gul lök
1 grön paprika
1 msk matolja
1 msk vetemjöl
1 burk eller förpackning passerade tomater (ca 2 dl)
1 msk tomatpuré
1 tsk mexikansk kryddblandning
1/2 tärning grönsaksbuljong
salt och peppar

1. Skala och koka potatisarna. Slå av vattnet och mosa. Rör ner smör eller margarin, varm mjölk, hackad persilja och gräslök. Smaka av med salt och peppar.
2. Skala och hacka den gula löken. Ta bort kärnhus och fäste från paprikan innan den hackas i centimeterstora bitar.
3. Fräs lök och paprika i olja. Pudra över vetemjöl och späd med passerade tomater. Lägg i tomatpuré, en halv buljongtärning och krydda med mexikansk kryddblandning. Låt såsen sjuda sakta i fem minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Skär korvarna i tre centimeter långa bitar. Skär kors i båda ändar och stek i inte allt för varm panna. Lägg potatismos på ena sidan av djupa tallrikar eller fat med kant. Lägg korvarna vid sidan och slå tomatsås över. Serveras med grönsallad.

Prinskorv med örtstuvad spenat

för 4 personer
5 hg prinskorv
4-5 hg färsk eller 3 hg fryst, hackad spenat
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
1,5 dl gräddmjölk
1,5 dl vätska från uppkoket av spenatbladen
1 kryddmått timjan
örtsalt och vitpeppar

1. Skölj och lägg spenatbladen i en kastrull med kallt, lättsaltat vatten. Koka upp, men inte mer, och sila av vattnet. Spara ett par deciliter till stuvningen. Utgår man från fryst spenat hoppar man över den här punkten.
2. Hacka den färska spenaten grovt. Fräs samman smör eller margarin och vetemjöl i en kastrull. Späd med tre deciliter vätska, lika delar gräddmjölk och vatten från uppkoket alternativt grönsaksbuljong. Låt koka upp och sjuda sakta i fem minuter.
3. Lägg spenaten i en ny kastrull och slå på stuvningen. Ta inte all stuvning på en gång utan slå på i omgångar så riskerar man inte att få för mycket stuvning i förhållande till spenat. Smaksätt med smulad timjan, mald vitpeppar och örtsalt.
4. Bjud den örtstuvade spenaten med kokt potatis och varsamt stekta prinskorvar. Tänk på att alla korvar ska stekas på låg värme för att inte spricka eller bli brända.

Wokad kabanoss med grönsaker

för 4 personer
4 grillkabanosser
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
3 stjälkar blekselleri
100 g frysta, gröna bönor
3 msk söt, indonesisk soja
1 tsk thailändsk röd curry
100 g cashewnötter
2 dl thailändsk chilisås
rapsolja

1. Skär kabanosserna i mindre bitar. Skölj och skär paprikor, lök och blekselleri i bitar. Ge bönorna ett uppkok i lättsaltat vatten.
2. Lägg paprika, lök och blekselleri i en skål. Krydda med thailändsk röd curry och söt indonesisk soja. Låt stå minst fem minuter.
3. Hetta upp wokpannan alternativt en stor stekpanna. Slå i olja och stek först kabanosserna någon minut. Tillsätt grönsakerna och fortsätt steka i ett par minuter. Tillsätt cashewnötter och slå på chilisås. Om man vill ha mildare wok kan man blanda lika delar vatten och chilisås. Serveras med ris och grönsallad.

Pasta med ostsås och blandade korvar

för 4 personer
3-4 olika sorters korv, gärna med utpräglad smak
margarin till stekning
500 g pasta
Till såsen:
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
2 dl grädde
1 dl riven ost
1 msk koncentrerad kycklingfond
50 g soltorkade tomater
1 vitlöksklyfta
salt och vitpeppar

1. Fräs samman smör eller margarin och vetemjöl i en kastrull. Späd med mjölk och grädde till slät sås. Smaka av med riven ost, kycklingfond och pressad vitlök. Låt såsen sjuda sakta i minst fem minuter. Smaka av med salt och vitpeppar.
2. Koka pastan.
3. Finhacka soltorkade tomater och blanda ner i såsen. Skär korvarna i bitar och stek dem lätt. Lägg upp pastan i djupa tallrikar och fördela såsen över. Toppa med korvbitarna och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!