Nästan alla svenska kommuner har en eller flera konsumentvägledare och det är dit man i första hand ska vända sig om man behöver hjälp med att reda ut ett konsumentärende.
Det finns en rad lagar som är till för att reglera konsumenternas rättigheter och skyldigheter i förhållande till affärsidkare. De tre viktigaste är konsumentköplagen, konsumenttjänstlagen och distansavtalslagen. Men kunskapen bland vanligt folk är dålig:-- Det beror väl på att man inte fått lära sig i skolan. Det borde ingå i läroplanen, säger Torsten Palm, jurist och informationsansvarig på Allmänna reklamationsnämnden, ARN:
-- Konsumentverket har tagit fram utbildningspaket för skolorna, men har svårt att nå ut. I dag är det upp till varje lärare om man vill ha lektioner i konsumenträtt och många tar aldrig upp ämnet. Många som vänder sig till oss har dåliga kunskaper och orealistiska förväntningar på vilken ersättning de ska kunna få. Exempelvis kräver en del ideellt skadestånd, vilket man inte kan få i Sverige. Å andra sidan finns det nog många som istället inte anmäler till oss för att de inte känner till sina rättigheter.
I stället för skolan har tv blivit det bästa sättet att öka folks kunskaper:
-- Jag måste ge beröm till ungdomsprogrammet Rea, som tar upp sådana här frågor på ett bra sätt. Plus har också gjort mycket nytta, även om frågorna kanske spetsas till lite väl ibland, anser Torsten Palm.
Men ett kanske större problem är okunskapen om konsumenträtt i vissa branscher:
-- Jag tycker ju att exempelvis säljare av kapitalvaror som tv-apparater borde kunna tala om vad som gäller om en apparat går sönder, säger Bibi Mossberg.
Men det har blivit bättre:
-- De som medvetet utnyttjar folks okunskap för att lurats har nog minskat de senaste 15 åren. Många branschorganisationer har jobbat med de här frågorna och höjt kunskapsnivån hos handlarna. Men visst saknar många tillräckliga kunskaper -- en så viktig regel som att konsumenten har rätt att reklamera en vara i två år känner många företag inte till. Ofta får kunden höra att garantitiden gått ut och att man därför inte tänker hjälpa till, säger Torsten Palm.
ARN:s statistik visar tydliga skillnader mellan branscherna. Inom bank och försäkring är det väldigt få konsumenter som får rätt i ARN. Medan en hög andel får rätt i frågor som sorterar under avdelningen bostad.
-- Både banker och försäkringsbolag har goda kunskaper om konsumenträtt och har, efter krav från finansinspektionen, egna avdelningar för att ta hand om klagomål. Under bostad hittar man många ärenden där hantverkare är inblandade. Många av dem är duktiga yrkesmän, men kunskaperna inom andra områden är ofta låga och enmansföretag med dåligt rykte dyker ofta upp under ett nytt namn när klagomålen blir många, säger Torsten Palm.