Byta en trasig propp och återställa en utlöst automatsäkring. Släng alltid den trasiga proppen. Går den igen tyder det på ett fel som kan kräva elektriker för att åtgärda.
Byta glödlampor. Se till att inte sätta i lampor med högre effekt än den maxeffekt som lampan är märkt med.
Montera en skarvsladd. Ska den användas i ett jordat uttag måste alla delar vara i jordat utförande.
Reparera eller byta ut trasiga sladdar. Du får inte laga sladdar som skadats, däremot byta ut den skadade delen och då alltid med samma material som tidigare.
Byta en fast monterad strömbrytare, (max 16 ampere, men de flesta strömbrytare i ett hus har lägre strömstyrka än så.)
Ansluta eller byta ut fast ljusarmatur, men endast i torra utrymmen -- inte i badrum.
Reparera apparater -- förutsatt att du vet hur reparationen går till.
Installera, ändra eller reparera en anläggning för skyddsklen spänning, exempelvis lågvoltsbelysning. Spänningen får vara max 50 volt, effekten högst 200 VA och säkringen högst 10 A.
All installation av fasta ledningar, rör, dosor och uttag får endast utföras av elinstallatör.
Installation av ljusarmatur i våta eller fuktiga utrymmen som badrum eller utomhus.
Gräva upp tomten själv utan att ha kontrollerat så att du inte riskerar att gräva av någon elkabel.
Fälla träd när risken är stor att de hamnar på en elledning -- gratis hjälp går att få genom elleverantören.
Använda ojordad utrustning i våtutrymmen -- stor risk för elektriska stötar.
Mer information
I de här broschyrerna kan du läsa mer om elsäkerhet och hur man utför tillåtna el-arbeten:
"Händig med el": En mycket informativ broschyr med tydliga beskrivningar i text och bild om hur man fixar med kontakter, sladdar, strömbrytare, proppar mm.
Broschyren är utgiven av Elektriska installatörorganisationen, EIO och kan beställas från EIO:s förlagsservice, 811 88 Sandviken, e-post: order@eio.se eller från Konsumentverket, Rosenlundsgatan 9, 118 87 Stockholm, www.konsumentverket.se. Pris 13 kronor.
"Så får du elsäkert hemma", "Det här får du göra själv", "Checklista för din elsäkerhet" och "Säkra sladdar och apparater" är broschyrer som du kan ladda ner som pdf-filer eller beställa gratis från Elsäkerhetsverkets hemsida - www.elsakerhestverket.se.
De stora elleverantörerna har också information om elsäkerhet på sina hemsidor.
Just elinstallationer ska man överlåta på de som kan det. Om man gör det själv finns risk för elchocker och brand.
Foto: Pressens Bild
//bilder: 2
Mycket kan den händige klara -- men ett område som fortfarande nästan helt är vikt för proffsen är elinstallationsarbeten. Faktum är att de flesta el- installationsarbetena inte är tillåtna att utföra för lekmän.
Det här hindrar dock inte att många utan behörighet försöker sig på installationer, som kan vara farliga med risk för elchocker och brand.
- Det är väldigt vanligt att elektriker hittar felaktigheter när de är ute. Och många som köpt en bostad ringer till oss i hopp om att få ansvarsfrågan för hemgjorda elinstallationsarbeten utredd, säger Kåre Nordin, som handlägger elsäkerhetsfrågor på branschförbundet EIO, Elektriska installatörsorganisationen.
- Det allra vanligaste felet är nog att folk som bygger nytt eller bygger till på sitt hus eller sommarställe inte anlitar elekt-riker för att dra de rör och de dosor i väggarna som ledningarna sedan ska gå i. Det här är ett jobb som enbart behöriga elektriker får utföra, men antingen gör folk det själva eller så låter de snickaren göra det för att sedan i bästa fall låta en elektriker titta på jobbet i efterhand.
Men de flesta som fixar med el själva utan behörighet kommer aldrig till den ansvariga myndighetens kännedom:
- Mörkertalet är mycket stort, säger Bo Hammarberg, elinspektör på Elsäkerhetsverket. Men vi vet att det säljs mycket mer material för elinstallationer på byggvaruhusen än vad de behöriga elektrikerna sätter in.
- När det händer olyckor i privatfastigheter kommer det sällan till vår kännedom och även om det är ett lagbrott att göra elinstallationer utan behörighet preskriberas brottet efter två år, så många av de felaktigheter som upptäcks när hus byter ägare är inte längre en polissak.
Men vem bär då ansvaret? I din egen villa eller fritidshus är du själv ansvarig för att den fasta elinstallationen är säker. Detsamma gäller vanligtvis om du hyr ett hus under en längre tid - men då går ansvaret att reglera i avtal. Bor du i hyres- eller bostadsrätt måste du se till att installationen är fri från synliga skador, annars måste du kontakta värden eller föreningen, som ansvarar för att bristerna åtgärdas. Du har alltid ansvaret själv för att ansluten elutrustning är i gott skick.
I snitt omkommer fyra personer om året i el-olyckor. Cirka 3 000 bränder orsakas varje år av elfel och omkring 20 personer omkommer i sådana bränder. En bra försäkring mot olyckor är att låta installera en jordfelsbrytare. Der kostar runt 2 000 kronor, men kan rädda liv och hindra elbränder.
Johan Öberg