Frossa i goda våfflor till förrätt eller dessert

Våren har kommit och våffelveckan stårför dörren. Kan det bli så mycketbättre? Våfflor älskas av de flesta,stor som liten. Frasiga med sylt ochgrädde eller varför inte exklusiva medbovetemjöl i smeten och löjrom tillserveringen. Här kommer tips på alltfrån vardagsvåfflor på pannkakssmet tilllyxvåfflor toppade med havets guld.

Nu är tiden inne för frasiga våfflor,gärna serverade med vispad grädde och sylt.

Nu är tiden inne för frasiga våfflor,gärna serverade med vispad grädde och sylt.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2003-03-20 14:00

Nu är det hög tid att damma av våffeljärnet. På tisdag infaller den stora våffeldagen, det vill säga Marie bebådelsedag. Att just denna dag blivit så starkt förknippad med just våffelätande är en gåta. Så vitt man vet handlar det om en språkförbistring, eller ett hörfel, någon gång i historien. När det resulterade i goda våfflor på bordet var det ingen som krävde någon djupare analys, och så har det fortsatt generation efter generation.

Marie bebådelsedag kallades förr allmänt för "vårfrudagen" i norra och mellersta Sverige. I landets södra del, som ofta fick sin språkliga påverkan från Danmark, kom dagen att kallas "frue dag". Så när nordsvenskans vårfrudag dök upp i södra Sverige tyckte man, med lite fantasi, att det lät som våffeldag och så åkte våffeljärnen fram.

Traditionen att äta våfflor om våren har många år på nacken. Redan i doktor Hagdahls klassiska kokbok från slutet av 1800-talet ges recept på något man då kallade sockervåfflor. Av receptet att döma är det här vad vi kallar för äggvåfflor även om måttenheterna på den tiden var annorlunda.

Olika recept

Det finns många recept och läror på hur man gör riktigt goda våfflor. Enklast är vanlig pannkakssmet och mycket väl kan gräddas i våffeljärn. Men när man ändå tar sig tid att grädda våfflor kan man lika gärna unna sig en lite godare grund för våfflorna. Äggvåfflor, efter doktor Hagdahls recept, ger goda våfflor med ganska mjuk konsistens. Goda att äta som avslutning på middagen eller att ta med på utflykten då de inte ändrar sig i konsistens även om man låter dem ligga en stund. Äkta frasvåfflor, som gräddas utan ägg i smeten, ger som namnet anger frasigare våfflor. Men frasigheten kräver att man äter ganska snabbt och absolut inte staplar våfflorna på varandra när man gräddar.

Knepet att blanda lite bakpulver i våffelsmeten ger extra lyft åt våfflorna. Frasigheten består så länge våfflorna inte travas på varandra och de får jämn fin färg eftersom smeten trycks ut mot våffeljärnets heta mönster av bakpulvrets jäsande effekt. Dessa vackra våfflor är perfekta att dela i hjärtan, eller vad våffeljärnet har för mönster, och servera som små läckra minivåfflor med sylt och grädde efter middagen i helgen.

Ryska våfflor

Ryska boveteplättar, så kallade blinier, gräddas normalt i stekpanna eller i speciell blinipanna med 12-14-centimeters diameter. Blinier serveras med smält smör, löjrom, gräddfil och hackad rå lök. Den som vill kan mycket väl grädda blinier i våffeljärnet och bjuda dem som förrätt med de för blinier traditionella tillbehören. Kom bara ihåg att smeten till blinier ska jäsa och måste blandas någon timme i förväg. I övrigt är det inte svårare att grädda blinier i våffeljärn än det är att grädda vanliga våfflor.

Blinier, eller "bliny" so man kallar dem i hemlandet Ryssland, serverades förr i den så kallade smörveckan som inföll före fastan. Då skulle man frossa i smör och allehanda feta tillbehör för att klara fastans prövningar. Likheten, som tradition betraktad, är stor med varför vi en gång i tiden började äta semlor fullproppade med mandel och socker före fastan.

Recept:

Äggvåfflor
Cirka 10 laggar
3 ägg
1 dl vatten
2 tsk strösocker
1 kryddmått salt
3 dl vetemjöl
125 g smält smör eller margarin
2 dl gräddmjölk

1. Vispa samman ägg, vatten, strösocker, salt och mjöl till en jämn smet.
2. Smält smör eller margarin i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i gräddmjölken.
3. Hetta upp våffeljärnet. Pensla järnet med fett och slå lite smet i mitten på laggen. Grädda och lägg upp de färdiga våfflorna på galler, sida vid sida, för att de inte ska bli alltför mjuka. Våfflorna bjuds med vispad grädde, sylt och, i mån av tillgång, lite färska bär.

Äkta frasvåfflor
Cirka 8 laggar
2 msk smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
3 dl vispad grädde

1. Smält smör eller margarin och låt det svalna helt. Blanda mjöl och vatten till jämn smet. Blir det klumpar måste smeten silas.
2. Vispa grädden hårt.
3. Blanda ned det smälta fettet i mjölsmeten och vänd till sist ned den vispade grädden försiktigt. Grädden ska ha kvar sin luftighet varför den måste vändas ned i mjölsmeten, inte vispas på vanligt sätt.
4. Hetta upp våffeljärnet och grädda våfflorna på samma sätt som i receptet ovan. Sylt och grädde är bästa tillbehören när våfflorna väl kommer på bordet.

Frasvåfflor med bakpulver
Cirka 8-10 laggar
3 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
1 1/2 tsk bakpulver
1 ägg
1 1/2 dl vatten
50 g smör
3 dl grädde

1. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i skål.
2. Vispa grädden hårt.
3. Knäck ned ett ägg i mjölblandningen och tillsätt kallt vatten. Rör allt till en jämn smet. Avsluta med att vända ned grädden.
4. Sätt in smeten 20 minuter i kylskåp så den hinner bli riktigt kall innan gräddningen.
5. Hetta upp våffeljärnet, pensla med lite fett och grädda våfflorna.

Ryska våfflor
Cirka 10 laggar
15 (ca 1/3 paket) jäst
2 dl mjölk
2 äggulor
100 g bovetemjöl
1/2 dl gräddfil
1 kryddmått salt
2 äggvitor
Till serveringen:
löjrom eller annan kaviar
1 finhackad lök
2 dl gräddfil
smält smör
1. Minst en timme före gräddningen ska smeten till bliniervåfflorna blandas samman. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingertemperatur och slå den över jästen. Se till att jästen löser sig helt. Blanda i äggulor (knäck äggen försiktigt och spara äggvitorna), mjöl, lite salt och låt smeten jäsa under lock eller handduk cirka en timme.
2. Strax innan gräddningen ska äggvitorna vispas till hårt skum och blandas ned i smeten. Grädda som vanliga våfflor men sänk om möjligt våffeljärnets temperatur något så jästen hinner verka under gräddningen.
3. Håll våfflorna varma i drygt 150 graders ugn. De bjuds varma med smält smör, löjrom, gräddfil och hackad rå lök i separata skålar som var och en får lägga på sin våffla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!