Från hyresrätt till bostadsrätt

Var beredd på många turer, pappersarbete och olika viljor i huset. Att bilda bostadsrättsförening är inget man gör i en handvändning.

Stockholm (TT Spektra)2002-07-30 05:14

Det hela började med en lapp i brevinkastet -- hyresvärden skulle sälja fastigheten på Södermalm i Stockholm. Kerstin Rohmer såg möjligheten att tillsammans med de andra hyresgästerna bilda en förening och köpa fastigheten.

Hon fick med sig ett par av grannarna och tillsammans gick de ut till de andra i huset med information och enkäter för att följa upp intresset. De samlade till husmöte och arbetade intensivt med att få med de andra på idén. Det första steget var att bilda en bostadsrättsförening, och då måste minst två tredjedelar av hyresgästerna vara intresserade.

- Vi hade bråttom med att bilda föreningen före försäljningen av huset, och vi lyckades precis få tillräckligt med röster, säger Kerstin Rohmer.

Nästa mål var köpet av fastigheten. Det föranledde många informationsmöten, telefonsamtal och diskussioner. En ombildningskonsult anlitades som kunde hjälpa till att värdera fastigheten, upprätta en ekonomisk plan och svara på alla frågor som dök upp.

Viktigt med tålamod

- Eftersom jag hade varit med från början, var det många som vände sig till mig. De undrade om allt från hur dyr deras lägenhet skulle bli till om de kunde få den gamla spisen utbytt först, säger Kerstin Rohmer.Enligt Göran Olsson som är ombildningskonsult och vice vd på SBC, Sveriges bostadsrättscentrum, handlar ombildningsarbetet till största delen om kommunikation mellan hyresgästerna och styrelsen.

- Det är naturligt att många är osäkra, speciellt om det är första gången de skriver på avtal eller lånar pengar. Men det är svårt att tillgodose alla individuella krav. Alla befinner sig i olika faser, och man måste vara beredd på att betala lika mycket oavsett om det är ett år eller 20 år sedan man fick lägenheten tapetserad, säger han.

Ungefär ett år

Under de sex till nio månader som ombildningen tar gäller det att ha tålamod.

- Det är lätt att börja bråka om priset, men det intressanta är vad boendekostnaden blir till slut, säger han.

Efter att Kerstin Rohmer köpte sin lägenhet för ungefär ett år sedan har hennes boendekostnader gått upp.

- Men jag var inte ute efter snabba klipp. Det var ett långsiktigt köp och det kommer att bli billigare efter hand, säger hon.

All tid hon har lagt ned på bostadsrättsföreningen har lett till en hel del nya erfarenheter.

-Jag har lärt känna många fler i huset, säger hon. Dessutom har jag lärt mig massor om hur man driver en fastighet. (TT Spektra)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!