Få råd och tips via telefonen

Internet i all ära. För den som inte kan surfa på nätet går det att få en mängd råd och tips via den traditionella telefonen. Det gäller bara att se upp med vem det är som ger råden.

STOCKHOLM (TT Spektra)2002-09-10 05:52

--Det heter Stockholms central med s i slutet, även om det inte hörs när man uttalar det, svarar Birgitta Lindgren rösten på andra sidan luren.

Det är måndag förmiddag och telefonen ringer mer eller mindre oavbrutet vid hennes skrivbord på Svenska språknämnden. Varje dag svarar Birgitta Lindgren eller någon av hennes kollegor på frågor om det svenska språket. Det kan handla om allt från stavning och uttryck till vad orden egentligen betyder.

Stor bokstav

-- De vanligaste frågorna handlar om s i sammansättning av ord och om det ska vara stor eller liten bokstav. I dag har jag till exempel fått en fråga om hur Saabmotor ska skrivas, säger hon.

Mellan nio och tolv är Birgitta Lindgren redo att svara på allt möjligt. Till sin hjälp har hon databaser och en mängd uppslagsböcker om det svenska språket.

Svenska språknämnden började med sin telefonrådgivning på 1950-talet. Sedan dess har allt fler telefonnummer dit man kan ringa för att få råd startat. Via telefonen kan du i dag få tala med allt från advokater och försäkringsexperter till vinkännare och elrådgivare.

Du kan även få middagstips och hjälp med hur du tar itu med envisa fläckar. Allt pekar på att telefonlistan för den som vill ha råd i stort och smått blir allt längre.

På senare år har allt fler landsting startat sjukvårdsupplysning via telefon. Många frågar sig dock hur det går att ställa en diagnos över telefonen.

-- Det visar sig gå alldeles utmärkt. I vissa fall behöver man ta prover och då måste man träffa patienten, men det är mycket man kan reda ut per telefon, säger Bo Swedin, kommunikationsstrateg på Landstingsförbundet.

Samordning

I de delar av landet där sjukvårdsupplysningen fungerar bra avklaras mer än hälften av samtalen via telefonrådgivningen.

-- Fördelen är att man slipper beställa tid och man behöver inte åka till akuten, det är det många som gör när de inte vet vart de ska vända sig.

Bo Swedin leder en utredning om nationell samordning av sjukvårdsupplysningen, något som till exempel införts i Storbritannien.

-- Då skulle det bli ett enda nummer att alltid ringa till oavsett om man åker skidor i Duv-ed eller vandrar på Österlen.

Allt vanligare

Han tror att rådgivning via telefonen kommer att bli allt vanligare.

-- Allt fler skaffar mobiltelefon och då är telefonen alltid nära till hands.

Det är inte bara myndigheter och andra offentliga institutioner som erbjuder rådgivning, även en del företag profilerar sig med hjälp av till exempel råd och hjälp med tvätten. Inför samtalet tycker Per Sigander, konsument- och budgetrådgivare i Rinkeby, att det är viktigt att man kollar upp vem det är som ger råden och varför.

-- Du kan gärna ringa till Via direkt, bara du är medveten om att företaget talar i egen sak. Tjänsten är till för att sälja mer tvättmedel, säger han.

Höga krav

Det ställs höga krav på oss som konsumenter att själva kunna sålla bland informationen.

-- Man måste vara ytterst försiktig och kritisk. Andra -- som Konsumenternas bankbyrå, försäkringsbyrå och elrådgivningsbyrå -- är tillsatta för att vara objektiva. Om de inte är det begår de tjänstefel.

Till skillnad från experter på olika områden, är kommunernas konsumentvägledare tillsatta för att svara och ge råd om allt man kan tänka sig från frågvisa konsumenter.

-- Jag får frågor över ett oerhört brett spektrum, från vilken tandborste som är bäst till vad man ska tänka på när man ska köpa villa, säger Per Sigander som ofta lotsar vidare till andra myndigheter som är inriktade på ett specifikt område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!