I dag är Hyundai Atos ledare i lilleputtklassen och nu kommer favoriten i en välregisserad repris.
Under skalet på nya Hyundai Atos hittar man i stort sett samma prylar som i gamla. Fast med en motor lånad från Hyundai Getz har bilen blivit lite rappare, medan den nydesignade karossen gjort den lite trängre.
Gamlingen var kantigare och några centimeter högre och det märks om man är lång och vill åka bak. Men fortfarande är Atos förbluffande rymlig. Varje gång man kliver ur och tittar på bilen utifrån drabbas man av samma grubblerier - hur sjutton går den här ekvationen egentligen ihop?
Och varför blev den så populär? Bilen är ju nästan löjligt ful.
Sanningen är väl att Hyundai Atos kom att bli den nya "skrytbilen", det vill säga den roll som för några decennier sen innehades av Renault 4L. En bil som rattades lika ofta av en fattig student som av en välbärgad överläkare. Det blev status att köra 4L därför att den visade omgivningen att ägaren investerade sina pengar i något smartare än en bil.
Trots att Hyundai Atos lanserades som Sveriges billigaste bil visar försäljningsrapporterna att det inte blivit någon typisk fattigmansbil. Köparna finns tvärtom i alla samhällsklasser. Dessutom är den populär som begagnad, säljs ofta samma dag som den byts in, vilket har hållit andrahandsvärdet uppe.
Men visst är det här främst en citybil. En ovanligt praktisk sådan, dessutom. Fäller man ryggstöden bak blir det en utmärkt liten skåpbil.
Jag har provkört GLS-versionen, som den svenske importören tror kommer att bli bästsäljaren och som har styrservo, ABS-bromsar, elfönsterhissar och lite annat smågodis. Men det finns också en snikversion som är tämligen renskrapad och som är 9 000 kronor billigare. Den tror man att var tredje kund kommer att välja. Ska det vara basic så ska det...
Den förra Atos-modellen hade en motor på 999 cc och 54 hk, vilket kunderna uppenbart har varit rätt nöjda med. Men i nya upplagan sitter en 1,1-litersmotor, som ger en blygsam effektökning på fyra hästkrafter och ett något bättre vridmoment på lägre varv.
Mer intressant är väl att maskinen har ett modernare motorstyrsystem som ger lägre bränsleförbrukning och mindre avgaser än föregångaren.
Så länge vi åker enbart två i bilen glömmer man nästan bort hur liten den är. Komforten är anständig, både när det gäller ljud och utrymmen och det är först när vi når motorvägsfart som vi inser att det ändå är en lågbudgetbil. Då gör sig både vägljud, motorljud och vindljud påminda. Dock aldrig till den nivå att det blir direkt störande.
Det finns inte många bilar i dag som kostar under 100 000 kronor. Hyundai Atos är i alla fall ett av de vettigare alternativen. Nya Nissan Micra och Skoda Fabias lågprisversion Compis känns båda lite modernare men är inte lika praktiska.