Rakhyvel eller vaxning är lågprismodellen, men för den som vill ha ett mer permanent resultat är olika former av ljus- eller laserbehandlingar enda metoden.
Men det är ett dyrt sätt att bli av med hårväxten. För ett lyckat resultat krävs fem till åtta behandlingar för ungefär 3 000 kronor styck.
Den största delen av året kan vi alla gömma våra håriga ben, ryggar, armhålor och bikinilinjer under heltäckande kläder. Men plötsligt ska vi visa upp oss i kortbyxor, kjol eller, värst av allt, badbyxor eller bikini.
Det är då den generande hårväxten måste väck.
De klassiska metoderna är rakning och vaxning. Det är inte mycket att säga om de metoderna. Rakning gör mindre ont, men resultatet är kortsiktigt. Håren huggs av, men fortsätter att växa och därför måste man raka sig flera gånger.
Vid rakning kan man få utslag på huden. Det beror då på att hårsäckarna blir inflammerade.
-- Man bör tvätta sig med antiseptisk tvål innan och efter rakningen för att minska risken. Dessutom ska man helst använda en ny rakhyvel varje gång, det minskar också risken.
Vid vaxning rycks håren upp med sina rötter och det tar längre tid för det att växa ut igen. Men vaxning gör ont och kräver nästan ett besök på en skönhetssalong.
Varken rakning eller vaxning ger dock ökad hårväxt eller grövre hår.
Nu erbjuder dock allt fler skönhetssalonger och privata sjukvårdskliniker olika former av ljus- och laserbehandlingar för att ta bort den generande hårväxten mer permanent. Det är en effektiv behandling, men den kostar.
-- Ingen kan heller lova ett hundraprocentigt resultat. Ofta kan man få bort 60--90 procent av hårväxten, sedan krävs kanske en behandling med jämna mellanrum för att hålla nytt hår borta, säger Margareta Frohm Nilsson, hudspecialist på Karolinska sjukhuset och Akademikliniken i Stockholm.
Behandlingar med ljus och laser kom för knappt tio år sedan, men det är först under de senaste fyra fem åren som det slagit igenom på bredare front. Behandlingen erbjuds inte inom den offentliga vården utan bara inom privat vård. Men den är dyr. Maskinen som krävs för att utföra hårborttagning med laser kostar från en miljon kronor och uppåt, vilket återspeglar sig i priserna för en behandling.
Det finns framför allt två metoder som används i Sverige. I det ena fallet använder man laser, i det andra ett intensivt pulserat ljus, IPL, men behandlingarna påminner om varandra och utförs på liknande sätt.
Metoden går ut på att energi från laser eller IPL leds via hårstrået ned i hårsäcken som förstörs mer eller mindre permanent. Man tycker kanske att en behandling borde räcka, men problemet är att metoden bara fungerar på hår som befinner sig i den så kallade tillväxtfasen.
Håret har tre faser: en fas för tillväxt, en för vila och en där håret lossnar och vi tappar det. Det är bara i tillväxtfasen som håret sitter fast i hårsäcken.
Lasern eller det pulserande högenergi-ljuset "skjuts" ut på huden genom ett täcke av gel. Ljuset sugs upp av pigmentet i hårstråna och går ner i hårsäcken som förstörs.
Problemet är att bara cirka två av tio hårstrån på benet befinner sig i tillväxtfas samtidigt. Under armarna och vid bikinilinjen är det tre av tio hår som befinner sig i tillväxt.
Det innebär att rent teoretiskt krävs det minst fem behandlingar för att bli hårfri på benen och mellan tre och fyra behandlingar för att bli hårfri vid bikinilinjen. Det måste dessutom gå flera veckor mellan behandlingarna, eftersom nya hår måste hinna komma in i tillväxtfasen.
-- Det kan också krävas flera belysningar av samma hårsäck eftersom den kanske bara förstörs till viss del. Men då får man ändå glesare och tunnare hår, säger Margareta Frohm Nilsson.
Att laserbehandla underbenen kostar cirka 4 000 kronor per gång och bikinilinjen cirka 2 500 kronor i Stockholmsområdet. Priserna kan variera något, men eftersom investeringskostnaderna är så höga och arbetet måste utföras av en utbildad terapeut blir priserna aldrig särskilt låga.
-- Man måste vara ärlig mot patienten och tala om att det behövs fem till åtta behandlingar för ett lyckat resultat. Dessutom behöver man komma tillbaka ibland för att bättra på.
Det innebär att man får räkna med upp emot 25 000 kronor för en fullständig behandling av underbenen. Bikinilinjen är lite billigare eftersom området som ska behandlas är mycket mindre.
Men det är inte alla som kan behandlas med laser eller intensivt pulserande ljus. Bäst resultat får man om man har ljus hy och mörka hår, alltså den kombination där man oftast upplever hårväxten som mest generande.
Det går att behandla patienter med mörk hud men det är svårare.
Ljusa, röda eller grå hår går inte att behandla. Dessa hår är pigmentfattiga och håret reagerar inte på laserljuset.
Den som ännu inte inlett en laserbehandling är dock sent ute. Man får nämligen inte sola en månad innan eller efter behandlingen. Orsaken är att man kan få pigmentförändringar i huden.
-- Egentligen är det en behandling som passar att göra under vintern, menar Margareta Frohm Nilsson.
Det har gjorts många medicinska studier av laserbehandling för hårborttagning, men det saknas riktiga långtidsstudier. De som gjorts omfattar en tid på mellan sex månader och två år.
Men är alla behandlingar likvärdiga?
-- Nej, det beror också mycket på den som sköter behandlingen. En erfaren och kunnig sköterska eller terapeut är betydelsefull.
Det här är svårt att kontrollera före en behandling, men ett bra sätt att som konsument få åtminstone viss garanti för att behandlingen sköts professionellt är att fråga vilken läkare som är medicinskt ansvarig hos vårdgivaren eller salongen.
-- Alla som erbjuder laserbehandlig bör ha en läkare som finns med i bakgrunden. Det finns medicinska orsaker, som exempelvis hormonrubbningar, som kan vara orsaken till ökad hårväxt. En sådan person måste behandlas för sin hormonrubbning samtidigt som hårborttagningen görs. Dessutom måste det finnas en läkare som är ansvarig om det uppstår komplikationer, säger Margareta Frohm Nilsson.
För vissa komplikationer kan det bli.
Efter en lyckad behandling ska hårsäckarna svullna något. Det är ett bevis på att hårsäcken förstörts.
Men det kan också bli lättare brännskador på huden i form av blåsor och skorpbildning.