Dags att vinterrusta bilen

Nu är det hög tid att göra vinterkollen på bilen. Det handlar inte bara om att få på vinterdäcken. Kolla kylarvätskan och batteriet, fyll på lagret av låssprej och se till att isskrapan ligger där den ska.

Insnöad? En liten skyffel är bra att ha till hands.

Insnöad? En liten skyffel är bra att ha till hands.

Foto:

Stockholm (TT Spektra)2003-11-21 07:58

I södra Sverige krävs det att kylarvätskan klarar minst minus 20 grader. I norra Sverige krävs minus 40 grader. Minus 40 grader tål kylarvätskan om du blandar hälften vatten, hälften glykol.

För att ta reda på vilken glykolhalt din kylarvätska har kan du låna en glykolprovare på de flesta bensinstationer. Det är värt mödan, för ett kylsystem som fryser sönder är en dyr historia att laga.

Färdigblandat

Även spolarvätskan måste tåla minusgrader, minst minus 25 rekommenderas. Många köper färdigblandad vätska, men det blir väldigt mycket dyrare än att späda själv.

Se till att ha en extra flaska spolarvätska i bagaget i reserv.

En pengatjuv om vintern är trasiga torkarblad. De går lätt sönder när de fryser fast på vindrutan över natten. Detta undviker man enklast genom att antingen fälla ut torkarbladen eller sätta en bit kartong mellan bladen och rutan.

Om det är plusgrader ute kan man tvätta av bladen med tvål och vatten. Det kan räcka för att göra bladen mjuka igen.

Batteriet behöver man som allra bäst på vintern. Kolla batteriet genom att låna en så kallad syraprovare på en bensinmack. Kolla alla celler på batteriet. Om syravikten är mycket lägre i något eller några av cellerna så kan det betyda att batteriet är på god väg att bli dåligt.

Ett batteri beräknas hålla i ungefär fem år. När bytte du senast?

Har alla celler låg syravikt behöver batteriet laddas eller tas på en ordentlig långkörning.

Batteriet ger mycket sämre effekt i kyla. Effekten är bara hälften en dag då temperaturen är under noll jämfört med en varm sommardag. Om batteriet redan från början är i dålig form så finns det inte mycket kraft att hämta en kall morgon.

När du ändå kollar batteriet kan det vara bra att kolla generatorremmen. Den ska vara spänd, inte slak. Den måste fungera för att batteriet ska laddas. Det är viktigt även på nya bilar, eftersom nya bilar kräver mer elkraft än äldre. Om remmen har sprickor är det dags att byta.

Olja före tvätt

Smörj låsen med olja innan den stora kylan slår till. Se till att ha en burk låssprej -- men lägg den inte i bilen. Där gör den ingen nytta den dag du inte kan öppna fordonet.

Tänk på att risken för att få in vatten i dörrlåsen -- vatten som sedan kan frysa -- är som störst vid biltvätt. Se därför till att spruta låsolja i låsen både före och efter biltvätten.

Att köra bil på hala vintervägar är alltid förenat med risk, oavsett hur bra eller försiktig förare man är. Därför finns det fler saker man bör lägga in i bagaget inför vintern, exempelvis skyffel, isskrapa, startkablar och ficklampa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!