Att väggarna var helt flammiga när målarna var klara med jobbet och att det på räkningen står 7 500 kronor i stället för överenskomna 6 000 -- hantverkarna hade nog inte varit särskilt tydliga med att momsen inte ingick.
Att duschrummet aldrig blev klart till sommaren så att stugan fick hyras ut utan utlovade duschmöjligheter eller att tapeterna aldrig kom upp till 50-årskalaset.
Om sådant kan det handla när konsumenter hamnar i tvist med hantverkare som anlitats för att renovera eller bygga om bostaden.
-- Vi får massor av ärenden där folk har kommit överens om tjänster på en 60--70 000 kronor och där det inte finns ett papper skrivet -- utom fakturan som sen ramlar in och chockerar, säger Sverker Thorslund, som arbetar med boendefrågor på Konsumentverket och också sitter med i ARN.
Under första halvåret i år kom det in 567 bostadsärenden till ARN, vilket är 101 fler än första halvåret i fjol. Inte alla av dessa ärenden gäller hantverkstvister, men antalet ökar.
Priset är en vanlig tvistefråga, liksom vad som ingår i ett uppgivet pris, vad exakt som ska göras och vid vilken tidpunkt som arbetet ska vara klart.
Finns det till exempel inget skrivet avtal om när arbetet ska vara avslutat blir det svårt att kräva ersättning eller avdrag för förseningen.
Överhuvud taget får konsumenten svårt att hävda sin rätt när det bara finns muntliga avtal.
-- När uppgift står mot uppgift är det ofta omöjligt att handlägga ärendet och avgöra tvisten i Allmänna reklamationsnämndens förenklade rutin, säger Sverker Thorslund.
Då återstår att driva process i tingsrätten, vilket både är kostsamt och osäkert.
-- Finns det inget skriftligt avtal skaffar man sig en himla uppförsbacke i det fall det blir tvist, konstaterar Sverker Thorslund.
Att kräva skriftligt avtal kan också vara ett sätt att sålla bort oseriösa hantverkare, vilket i sig minskar risken att det blir en tvist.
Korrekta skriftliga avtal förutsätter att konsumenten betalar vitt för hantverkstjänsterna.
Skulle det bli en tvist och ARN misstänker att tjänsten betalats svart kommer tar nämnden troligen inte ens ta upp fallet. Eftersom Konsumentverket vet att inte alla skriftliga avtal håller måttet har verket tagit fram en särskild blankett som konsumenterna ska kunna hålla sig till. Formuläret har tagits fram tillsammans med branschorganisationen Sveriges Byggindustrier.