Stångebro blir ny stadsdel med gammalt namn

Stångebro blir namnet på den stadsdel som ska växa upp på Stångåns östra sida i Linköping med nya resecentrum som framträdande inslag.

Foto: Hasse Frominder

Linköping2013-11-20 06:45

Bygg- och miljönämnden har beslutat att bryta loss den nya stadsdelen från Kallerstadområdet. Stångebro ska avgränsas av Stångån, Kallerstadleden och en del av Råbergaleden.

Innerstadsbebyggelse

– Här går det att skapa innerstadsbebyggelse med bostäder, kontor och handel i enlighet med de översiktsplaner som gäller för Kallerstad. Hur tät den sedan blir påverkas av om man väljer bro eller tunnel för Ostlänken. En järnväg är ju en barriär, så med en tunnel skulle möjligheterna till bebyggelse i Stångebro öka, säger kommunens handläggare Mikael Jarle.

Han har utrett den nya stadsdelens avgränsning. Två mer omfattande alternativ, där även olika företagsverksamheter, reningsverk och biogasanläggning ingick, lämnade bygg- och miljönämnden därhän.

– Kallerstad gård hamnar därmed utanför den avgränsning som Stångebro får nu och att gården finns kvar i Kallerstadområdet är en poäng för framtida planering, påpekar han.

”Starkt önskemål”

Namnberedningsutskottet, där Mikael Jarle även är ordförande, föreslog Stångebro som namn på den nya stadsdelen. Stångebro var också det namn som planeringsutskottet, bestående av Linköpings mest namnkunniga politiker, pekade på.

Var det ett politiskt pekfinger från högre ort på vilket namn som skulle föras vidare för beslut?

– Visst var Stångebro ett starkt önskemål, men jag vet inte om det ska uppfattas som ett pekfinger därifrån. Namnberedningsutskottet har haft namnfrågan uppe sedan tidigare och vi var i slutskedet eniga om det förslaget. Stångebro är ett etablerat namn med lokal anknytning och lätt för folk att förstå var det ligger. Det är ett naturligt val, svarar Mikael Jarle.

Ratade namnförslag

Namnet används redan för bland annat sportplanerna vid Stångebrofältet. Även om namnberedningsutskottet låg bakom det förslag som bygg- och miljönämnden nu klubbat så har tre andra namn funnits med i namngivningsprocessen. De förslag som ratats är Kungsladugård, Östanstång och Stångeborg, namn som alla har anknytning till området.

Stång var en medeltida kungsgård som ska ha legat på Stångåns östra sida, men arkeologer har hittills inte hittat dess exakta plats. Längre fram i tiden fanns en kungsladugård i Stångebro, som var landshövdingens lönejord tills Linköpings stad köpte marken i början av 1900-talet.

– Kungsladugården låg nära den plats vid Gamla Tanneforsvägen där gatuköket finns idag och bestod av ekonomibyggnader och arbetarbostäder. Namnet finns kvar i Kungsberget, berättar stadsantikvarie Gunnar Elfström.

Stångebro bäst

Han anser att Stångebro är ”det bästa och mest självklara namnet” på den nya stadsdelsen. Även det kortare Stång har diskuterats.

– Att välja Stång hade i så fall följt Linköpings tradition att uppkalla stadsdelar efter gårdsnamn. Ryd, Skäggetorp och Lambohov är exempel på det, påpekar Mikael Jarle.

Men det avgörande klubbslaget i bygg- och miljönämnden föll utan diskussion på Stångebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om