Maria satsar på den glassiga turismen

Stafsäter har blivit ett populärt utflyktsmål. I år erbjuds gästerna att göra sin egen glass och att sova över nere vid sjön.

Foto:

Stafsäter2019-08-03 09:00

Glasstillverkningen på Stafsäters gård startade 2012 och en liten glassbutik öppnades. Med tiden har verksamheten vuxit till café och gårdsbutik med allt från marmelader och linoljesåpa till viltkött skjutet på de egna ägorna.

Nu produceras nio ton glass om året och verksamheten sysselsätter två personer året runt – åtta på sommaren. Glassen har gått att hitta i ett 40-tal butiker, men nu drar Stafsäter ner kraftigt på antalet.

– Vi vill att folk ska komma till oss i stället. Vi märker att det inte bara är Linköpingsbor längre, utan allt fler turister, säger Maria Ekman.

Ett tjugotal glassar ingår i standardsortimentet. Klassisk chokladglass och vaniljglass är storsäljarna, men Maria gillar att experimentera.

– Jag älskar att prova knasglass! Baconglass blev till exempel så gott att vi har gjort en ny omgång nu. Stoutglass och whiskyglass är populära, brynt smör också även om många är skeptiska tills de smakat.

Ibland blir det mindre bra.

– Senapsglassen fick vi skänka bort. Glassen med röda tomater smakade bara fryst ketchup. Men den på gröna tomater blev supergod!

Läs mer: En epok går i graven

Tvärs över vägen finns loppis och trädgårdsbutik och nere vid sjön renoveras det gamla sjömagasinet och blir hotell.

– Dit ska man kunna komma året runt. Kanske plocka svamp eller åka långfärdsskridskor. Eller bara sätta sig med en bok och slänga upp fötterna framför brasan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!