Videon är inte längre tillgänglig
Övergödningen i Östersjön är ett jätteproblem. I ett EU-projekt testas nu om storskaliga musselodlingar kan minska övergödningen i havet. Musselodlingen i S:t Anna skärgård på cirka fyra hektar är en del i det.
– Vi ska samla in musslor för att studera deras innehåll, men framför allt se hur mycket de kan rena vattnet just på det här stället., säger Mats Emilsson, som är anställd av Vattenbrukscentrum Ost.
Han håller på att mata ner det sista odlingsrepet från Nya Zeeland när vi ses. Totalt handlar det om 24000 meter rep och förhoppningen är att kunna skörda runt 30 ton musslor nästa höst. För även om det här främst är ett miljöprojekt kommer musslorna kunna tjäna fler syften.
Goda att äta
– Det vore helt fantastiskt om man kan odla musslor som renar vattnet och sedan göra proteinmjöl som används till värphöns, grisar eller fiskar till exempel, säger Mats Emilsson.
På sikt kanske de även kan användas i våra kök även om de är små.
– Det går utmärkt att äta dem, man kan koka soppa på dem och använda dem som man använder andra musslor. Men du får väl använda tandpetare. Det blir smått, säger han och ler.
Så här års settlar musslorna. Det innebär att larverna sätter sig fast. Och förhoppningen är att de ska sätta sig på de rep som Mats Emilsson satt ut.
– Där sitter de sedan och filtrerar vattnet, 2-3 liter vatten per mussla och timme. Samtidigt samlar de in kväve och fosfor som vi vill åt.
"Självspelande piano"
Någon oro för att musslorna ska bli utfiskade känner han inte.
– Tvärtom, det här är något av ett självspelande piano. Den här miljömusslan som vi odlar, den behöver vi aldrig göra något med. Vi behöver bara sätta i de här repen och så skörda, sedan kommer det nya musslor nästa år och så rullar det på så där. Vi kan aldrig fiska ut musslan, det går inte.
Projektet startade med en pilotstudie för två år sedan. Fram tills nu har det finansierats av s k Lova-pengar, dvs bidrag för lokala vattenvårdsprojekt. Men från och med i sommar ingår musselodlingen i det treåriga EU-projektet Baltic Blue Growth. Samtliga länder förutom Finland och Ryssland är med.
Vad som händer när projektet är slut återstår att se men Mats Emilsson hoppas få se fler odlare på sikt:
– Det här skulle kunna vara en näringsgren i skärgården. Man behöver inte ha en så här stor odling, den kan vara ett komplement till något annat, till exempel till turistnäringen som växer i skärgården här.