Inget "öppet köp" på Piratarenan

Beslutet att köpa Piraternas anläggning har överklagats. Får de klagande rätt i domstol måste beslutet enligt kommunallagen kunna återställas. Men köpeavtalet är redan tecknat och pengarna utbetalade.

Kommunen äger nu anläggningen på Dunteberget.

Kommunen äger nu anläggningen på Dunteberget.

Foto: Thomas Augustsson

Speedway2017-12-22 07:00

Det blev livlig debatt på kommunfullmäktiges möte då majoriteten med minsta möjliga marginal ändå klubbade igenom att kommunen ska rädda speedwaylaget Piraterna genom att köpa byggnaderna på Dunteberget för 4,2 miljoner kronor. Oppositionen protesterade vilt, men tog ändå tid på sig att besluta om de skulle överklaga ärendet eller inte. Den 12 december fick dock förvaltningsrätten in en överklagan från fler oppositionsföreträdare.

Dagen innan, den 11 december, hade dock kommunchefen skrivit på avtalet med Piraterna om ett köp.

Vad händer om överklagan skulle gå igenom när köpet redan är gjort?

– I princip ska beslut som genomförs innan de vunnit laga kraft (alltså under den period som man har på sig att överklaga beslutet) alltid kunna återställas, säger kommunens jurist Helena Göransson.

Det innebär att om oppositionspolitikerna får rätt i förvaltningsrätten ska köpet gå tillbaka. Men någon sådan klausul finns inte i avtalet mellan kommunen och Piraterna. I en tidigare artikel i tidningen redogör också Piratföreträdare för att klubben nu börjat betala av sina skulder med intäkterna från kommunen.

Hur ska ni kunna återställa beslutet om överklagande går igenom?

– Det kan jag inte svara på. Men det blir ju svårt, säger kommunalråd Camilla Egberth (S).

Om kommunen inte följer en eventuell förvaltningsrättsdom finns i dagsläget inga sanktioner. Kommunen kommer alltså inte att straffas på något sätt om man inte kan återsälja anläggningen, om domstolen skulle komma fram till att så borde ske. Juristen konstaterar dock att exempelvis Justitieombudsmannen skulle kunna komma med kritik om ärendet framöver skulle hamna där.

När kommunen visste att ett överklagande kunde vara på gång, borde man då väntat att teckna avtalet för att undvika den här situationen?

– Det vill jag inte uttala mig om. Jag har inte varit involverad i det här, säger Helena Göransson.

Kommunchef Peter Ingesson vill inte heller kommentera den frågan. På följdfrågan varför man inte haft en klausul i avtalet som reglerar ett eventuellt återköp svarar han:

– Vi har gått igenom ärendet och vi ser inte att det finns några oklarheter. Vi anser att det här i grunden är hanterat korrekt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!