De fackliga representanterna, Carl Reinert Jansson, Sif och Jocke Gustafsson, Metall, förklarar att de med tanke på omständigheterna är nöjda med förhandlingsresultatet.
-- Nedläggningsbeslutet är det ingen här som ställer upp på, men för oss förhandlare har det gällt att göra det bästa av situationen, säger Jocke Gustafsson. Men fortfarande gör vi svarta siffror på resultatraden.
-- Det har varit bra förhandlingar. Vi har tänjt på banden så långt vi kunnat utan att de brustit, säger Carl Reinert Jansson.
Motpart har varit Sandvik AB:s personaldirektör Björn Kamitz. Trygghetspaketet har grundtanken att stimulera till vidareutbildning och personlig utveckling för att underlätta övergången till andra sysselsättningar.
En produktionsbonus gäller till och med 31 mars 2003. Därefter utgår en garantiersättning för månaderna april–juni som är i nivå med tidigare bonus.
Platschefen Leif Thomsen vill inte specificera hur stor produktionsbonusen är men säger att det rör sig som en "hyfsad andel av en månadslön."
Efter semestern påbörjas arbetet ned kompetensinventering, jobbseminarier och information om olika utbildningsmöjligheter.
Under perioden april–augusti 2003 trappas produktionen ner samtidigt som det sker en upptrappning av ansträngningarna för att hitta nya arbeten eller studier för dem som finns kvar. De som skaffar nytt jobb eller utbildning själva får en premie. Detta erbjudande gäller under perioden 1 oktober 2002–31 mars 2003.
Avtalspension erbjuds till alla som är 60 år eller äldre nästa år. Villkoren är desamma som för tidigare avtalspensionärer. Det rör sig om 14 personer, fyra tjänstemän och tio metallare.
I förhandlingsuppgörelsen finns också extra stödinsatser för åldersgruppen 50–59 år, bland annat en pensionsförsäkring för dem som fyller 58 eller 59 år under 2003. Pensionsförsäkringens storlek beräknas på antalet anställningsår. Utbildningsstöd utgår till anställda som tänker läsa längre kurser på högskola eller liknande.
En grupp med representanter för Mjölby kommun och Sandvik tillsätts för att om möjligt hitta alternativ verksamhet i lokalerna.
-- Vi är ganska stolta över den här uppgörelsen. Gusabmodellen kan bilda skola för företagsnedläggningar i framtiden, säger Leif Thomsen. Sandvik AB har ett gott rykte på svensk arbetsmarknad som man inte vill svärta ner.
Carl Reinert Jansson och Jocke Gustafsson instämmer i platschefens omdöme.
Fackföreningarna, Metall, Sif och Ledarna har hållit en enig linje i förhandlingarna. Däremot har Metall centralt i Sandviken haft en annan uppfattning är kollegerna 40 mil söder-ut.
Den 18 februari kom chockbeskedet från koncernledningen i Sandvik. Ett annat ödesdatum var den 13 maj då det definitiva beslutet togs. Då gick produktionen ner på snigelfart under en vecka.
-- Många mår fortfarande väldigt dåligt men flera är också väldigt stridslystna. Vi faller med flaggan i topp, säger Jocke Gustafsson.
Gusab har i dag 108 anställda. Bara en person, produktionschefen Örjan Lundqvist, har hittills sagt upp sig.