Unik bensinmack på tomten invigd

I närmare femton år har han samlat prylar, skissat och tänkt, men nu är macken på tomten invigd. Lite galet, javisst. Men döfränt, enligt besökare.

Spångsholm 15 september 2019 20:00

Många förbipasserande har garanterat lagt märke till Ken Willmans trädgård vid infarten till Spångsholm. Mängder av statyer och en robotgräsklippare med den amerikanska flaggan i topp, kan räcka för att få några att höja på ögonbrynen. Men numer stoltserar även en 2,5 meter hög frihetsgudinna på tomten med en telefonkiosk och en helt egenbyggd bensinmack.

– Det är en exakt kopia av en "Sitting dog" som de kallades i USA. Grunden till macken och telefonkiosken göt jag i påskas och sen har jag byggt allt själv. Det här har funnits med i tanken länge, men det tog ett tag innan jag kom igång med skiten, säger Ken Willman nöjt.

 

Invigningen på söndagen lockade många nyfikna besökare som ville uppleva lite nostalgi från 1950- och 60-talet. En stor dag för Ken, som haft en del motgångar under resans gång.

– Hela verkstaden brann upp i våras och då blev telefonkiosken och frihetsgudinnan helt förstörda så jag fick leta efter nya. Det var inte helt lätt då det bara finns tre exemplar av statyn i hela Sverige, men jag lyckades.

Invändigt bjuder macken på en rejäl nostalgitripp. Burkar för olja, fett och glykol av märken som Esso, Gulf och Shell pryder hyllorna. Det finns en samling Tintin-bilar, tidningar, en kassapparat från en Gulf-mack och en köpmannadisk som stått i en butik i Stockholm.

– Det är lite roliga grejer, folk tycker det här är jävligt klämmigt.

Pelle Friman, är en av de som hittade till invigningen.

– Ja, det är döfränt med lite tillbakaflashningar så här, ren nostalgi. Vi är nog lika tokiga allihop som är här, tror jag.

Intresset för amerikanare började tidigt för Ken, sin första bil skaffade han som 16-åring. Sökandet efter nya, roliga prylar är inte konstant, men en gång om året reser han till USA för att låta sig inspireras. Nästa projekt är en liten korvmoj. 

 

Med satsningen hoppas han att tomten kan bli en ny mötesplats för bilträffar. Frågan är ställd till arrangörerna för tidigare "Ombergsloppet" om de inte är intresserade av att styra upp "Vetaloppet" i vår med start och mål hemma hos Ken. Men än är inget spikat.

– Hoppas kan man ju, för det här är så härligt, säger Ken Willman och ser sig omkring.

– Man får ju lite valuta för allt man har gjort på något sätt. Men det här gör jag bara för att det är roligt, det är så kul att få se så många glada människor och prata om gamla tider.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa