Sandvik vill sälja men får inte

Gusab Stainless AB i Spångsholm överklagar länsstyrelsens överlåtelseförbud till miljödomstolen i Växjö. Bolaget anser att överlåtelseförbudet, som fattades i oktober, saknar laglig grund och begränsar handlingsutrymmet.

Platschefen Leif Thomsen och miljöskyddsingenjör Lars-Gunnar Sjölund hävdar att Sandvik tar sitt miljöansvar för deponin vid ån även om fastigheten skulle säljas. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Platschefen Leif Thomsen och miljöskyddsingenjör Lars-Gunnar Sjölund hävdar att Sandvik tar sitt miljöansvar för deponin vid ån även om fastigheten skulle säljas. Bild: PETER JIGERSTRÖM

Foto:

spångsholm2003-11-25 09:43

Förbudet att sälja fastigheten gäller till och med 30 september 2005, vilket är det datum när den kompletterande utredningen om deponin i Svartån ska vara klar.

Gusab Stainless anser att överlåtelseförbudet reducerar företagets möjligheter att hitta ny ägare eller hyresgäst till fastigheten och därmed att få ny verksamhet och nya arbetstillfällen till orten.

"Vi smiter inte"

- Vi har ingen avsikt att fly från våra förpliktelser enligt miljöbalken, säger Lars-Gunnar Sjölund, miljöskyddsingenjör vid AB Sandvik Materials Technology, vilket är Gusab Stainless moderbolag. Vi har en stor erfarenhet av liknande miljömål och riskerar inte vårt goda rykte.

Stötestenen i relationen mellan bolaget och länsstyrelsen är den gamla avfallsdeponin vid Svartån som är en rest från tidigare verksamhet innan Sandvik trädde till som ägare 1989. Undersökningar har visat att deponin är förorenad av tungmetallerna bly, koppar och framförallt zink. Åns vatten strömmar ut och in i avfallsmassorna.

Vattenprover

I denna deponi tas kontinuerligt prover i grundvattenrör och denna provtagning ska pågå fram till sista september 2005. Enligt Lars-Gunnar Sjölunds uppfattning är läckaget från deponin ringa och av det skälet "står ingen ko på isen".

- Det viktiga är vi får ett bra beslutsunderlag som håller för en långsiktig lösning. Att forsla bort avfallet som länsstyrelsen hävdar kan under vissa omständigheter göra mer skada än nytta. Förhoppningsvis ger resultatet av den fortsatta utredningen vägledning på den punkten.

Ingen spekulant

Överlåtelseförbud eller inte, så finns för närvarande ingen spekulant på den över 100 år gamla industrifastigheten på Svartåns östra strand, uppger platschefen Leif Thomsen. Inte heller finns det någon hyresgäst som är tillräckligt intressant för fastighetsägaren.

- Det har förekommit förfrågningar från mindre företag men vi ser helst ett eller två större företag, säger Leif Thomsen.

Den lilla del av arbetsstyrkan som finns kvar tömmer fabriken på material och maskiner och städar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om