Nedläggning hotar fabriken

110 personer riskerar jobbet när Sandvik Steel vill lägga ner Gusab Stainless AB i Spångsholm. De anställda talar om ett chockbesked och uttrycker frustration över företagsledningens planer.

Bo Levander och Bertil Sandström riskerar att tillsammans med över hundra andra anställda tvingas lämna Gusab om fabriken läggs ner.

Bo Levander och Bertil Sandström riskerar att tillsammans med över hundra andra anställda tvingas lämna Gusab om fabriken läggs ner.

Foto:

SPÅNGSHOLM2002-02-19 07:16

Verkstadskoncernen Sandvik Steel vill stänga en av sina fem fabriker för trådtillverkning.

-- Och vår bedömning är att en nedläggning av Gusab skulle ge den bästa effekten för att återställa lönsamheten, säger vd:n för tråddivisionen, Jan Gunnarsson.

Han säger att man räknar med att kunna sänka kostnaderna, öka effektiviteten och höja lönsamheten med en samlad effekt på 35 miljoner kronor.

Visserligen ska en breddad arbetsgrupp undersöka om det finns alternativ, men de anställda tycker att de ställs inför fullbordat faktum. Personalen tror aldrig att en fortsatt utredning kan leda till att man hittar alternativ som kommer upp i besparingar på 35 miljoner kronor.

Benen avslagna

-- Det känns som om man har fått benen avslagna, säger Jocke Gustafsson som är avdelningsordförande för Metalls avdelning 95 på Gusab.

-- Gränsen är så hög att vi aldrig kan hitta alternativ som kommer upp i samma storleksordning. Men vi ger oss inte och vi kommer att sälja oss dyrt om vi måste, fortsätter han.

Om den ursprungliga planen fortfarande gäller när en ny arbetsgrupp har jobbat i två månader är koncernledningens tanke att man ska flytta över all tillverkning från Gusab till någon eller några av de andra fyra fabrikerna, i Sverige eller utomlands.

Bertil Sandström är tråddragare på Gusab.

-- Jag känner mig uppgiven, säger han.

-- Jag har varit med om det här en gång förut. Jag blev uppsagd från BT när det var arbetsbrist. Men det här är skillnad. Här vill man bara flytta tillverkningen och talar om frigjorda ytor på till exempel fabriken i Sandviken. Det förstår jag inte.

Chocktillstånd

Kollegan Bo Levander har arbetat i 26 år på fabriken som tråddragare.

-- Det här är tragiskt och jag tror inte att jag kan få nytt jobb om jag blir uppsagd.

Personalen informerades för första gången på måndagseftermiddagen. Det blev ett högljutt möte, präglat av chock.

-- Det var som att hänga ner ett skynke och nu råder ett chocktillstånd bland de anställda, säger Gustafsson.

En nedläggning av Gusab drabbar inte bara 110 anställda, utan också Mjölby kommun i allmänhet och Spångsholm i synnerhet. Orten är i princip uppbyggd kring fabriken och många av de anställda bor där.

-- Det här är ett enormt hårt slag, säger fackbasen.

Jan Gunnarsson säger att det är jobbigt att behöva diskutera och eventuellt genomdriva en nedläggning men pekar också på de faktorer som talar för en sådan åtgärd.

Dålig lönsamhet

-- Vi har en överkapacitet och Gusab har den sämsta lönsamhetsutvecklingen och många höga fasta kostnader. Vi påverkas av den ökade konkurrensen, inte minst från Asien där tillverkningen är billigare och kvalitén fortfarande god.

-- Men vi har inte tagit något beslut och naturligtvis ska vi se om det finns några alternativ. Vi får några månader på oss att fundera i lugn och ro.

Jocke Gustafsson tror att det finns små eller inga möjligheter att hitta ett alternativ till nedläggningen.

-- Vi ligger risigt till och det här är tufft. Nu måste vi skapa opinion för vår sak och bland annat påpeka att det blir dyrt för företaget att utbilda nyanställda på andra orter.

Han talar om ett överraskningsbesked som måste få sjunka in.

-- I dag råder vakuum på företaget. I morgon kommer diskussionerna, sade han på måndagskvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!