Många över 50 år får jobb

Barcelona och Boxholm -- två orter där uppsagda från Gusab får jobb. Ett halvår efter beskedet om nedläggningen har 24 anställda gått till nya arbeten, och fler är på väg. Glädjande nog är många av dem över 50 år.

spångsholm2002-12-31 07:13

När Sandvikägda trådtillverkaren Gusab fick sitt nedläggningsbesked på försommaren, fanns 108 anställda på företaget. Nu är 84 kvar. Av dem är 13 berättigade till avtalspension när företaget slår igen i augusti.

-- Vi tycker det ser ganska bra ut för de anställda, om man ser till hur det går att skaffa nya jobb, säger Per-Arne Karlsson. Han representerar Metall i den grupp som administrerar det trygghetspaket som facket och företaget kom överens om i förhandlingarna om nedläggningen i somras.

Särskilt glad är Per-Arne Karlsson över att ett ganska stort antal anställda äldre än 50 år har fått nya jobb, en grupp som både facket och arbetsgivaren varit särskilt oroliga för.

-- Men det är i alla fall ett halvdussin i den åldern som redan fått nytt jobb, och det tycker vi är bra, säger Per Arne Karlsson.

Gick till Fundia

En av dessa 50-plussare är Göran Beurling, som är 52 år och hade arbetat som tråddragare på Gusab i 30 år när han slutade i höstas.

- Jag började söka jobb redan i våras när vi fick beskedet, säger Göran. Det var ju ändå kört på Gusab, och jag är inte så bunden av mig.

I höstas fick Göran napp - ett vikariat på Fundia i Boxholm, på valsverket. Gusab ställde upp på en månads tjänstledighet så Göran kunde pröva jobbet. Och nu blir han kvar. Från 1 januari har han fast anställning.

- Det kändes lite pirrigt, säger Göran om att byta arbetsplats för första gången på 30 år. Men arbetskamraterna är bra och efter några dagar kände man sig som en i gänget.

Fick avgångsvederlag

Lönen på Fundia är ungefär densamma som på Gusab, med undantag av att de som går kvar i Spångsholm får en produktionsbonus fram till 1 april, då verksamheten börjar trappas ned.

- Det är klart att de som går kvar gör sig en slant, men mig kvittar det, säger Göran. Jag fick ju ett avgångsvederlag när jag slutade, och i det långa lop- pet spelar inte bonusen så stor roll.

Arbetet i valsverket skiljer sig ändå en del mot tråddragningen på Gusab. Det är mer av ett lagarbete.

- För att dra tråd kan man vara ett par man, men ska valsverket vara i gång behövs det ett arbetslag på 30 personer som är på plats från början till slut, säger Göran.

Elektriker attraktiva

Av de 24 som hittills fått nya jobb är de flesta metallare.

- Tjänstemännen är relativt få och har dessutom nyckelpositioner, förklarar Per-Arne Karlsson.

Den grupp som varit mest attraktiv för arbetsmarknaden är personalen på verkstadssidan, de som sköter underhåll av maskiner.

- Där har vi knappt någon kvar, bara ett par elektriker och en verkstadsmekaniker, säger Per-Arne Karlsson. En elektriker har gått över till landstingets fastigheter.

Fundia har tagit emot ett antal gamla Gusabanställda. Andra nya arbetsplatser är Sandviks konkurrent när det gäller trådtillverkning, Garphyttan i Örebro, och Östgöta camping i Mantorp.

Spanien lockar

Faktum är att de yngre på Gusab verkar ligga lågt med nya jobb, enligt Per-Arne Karlsson.

- De vet att de kan få något annat ganska snabbt, och produktionsbonusen håller kvar dem så länge.

När nedläggningsbeskedet kom erbjöds de anställda att börja på Sandviks andra anläggningar, i Sandviken och spanska Barcelona. Det har visat sig att fler vill söderut än norrut.

- Två personer får fast anställning på Sandvik i april, men vi har tre stycken som ska på en kontraktsanställning till Barcelona, säger Per-Arne Karlsson.

Produktionen löper på

Enligt Per-Arne Karlsson går produktionen på Gusab som planerat.

- Trots att så många slutat så landar vi nära den budget som satts, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om