Leif Thomsen, platschef på Gusab, blev inte särskilt förvånad över länsstyrelsens beslut när han blev uppringd av Corren, trots att han själv ännu inte hade sett det.
-- Jag måste först läsa länsstyrelsens beslut innan jag kan kommentera det. Men jag är inte förvånad, eftersom länsstyrelsen tidigare har föreslagit vissa saneringsåtgärder, säger Leif Thomsen.
Trådtillverkningen på Gusab Stainless upphörde helt 1 augusti och företaget letar efter nya verksamheter som så småningom kan flytta in i fastigheterna.
Bolaget AB Sandvik Materials Technologi, som Gusab ingår i, är överens med länsstyrelsen om en rad åtgärder som ska genomföras.
Alla emballage med kemiska och andra miljöfarliga produkter ska bort, byggnader och maskiner ska rengöras ordentligt.
Men länsstyrelsen ställer högre krav på bolaget än så. Det gäller först och främst företagets gamla avfallsdeponi vid Svartån, en rest från tidigare ägare och tidigare verksamhet. Sandvik vill nöja sig med att deponin kontrolleras och att behov av eventuella efterbehandlingsåtgärder analyseras i samband med utvärdering av kontrollen 2005. Detta anses av länsstyrelsen som otillräckligt.
Enligt länsstyrelsen har avfallsupplaget en mycket olycklig placering med avfall ut i Svartån. Undersökningar har visat att deponin är mycket kraftigt förorenad av tungmetallerna bly, koppar, och zink samt att åns vatten strömmar ut och in ur massorna.
Även sedimenten i Svartån i anslutningen till deponin är kraftigt förorenade med stora halter av tunga metaller.
Någon analys av organiska föroreningar där har aldrig gjorts, vilket anses nödvändigt av länsstyrelsen.
Länsstyrelsen bedömer att den allra bästa lösningen är att bolaget tar bort deponin helt och hållet. Alternativet kan vara att avfallet kapslas in på plats så att vattnet förhindras komma in.
Sandvik ifrågasätter huruvida ett förbud att göra sig av med eller hyra ut fastigheten är nödvändigt eftersom bolaget "helt saknar intresse att frånsäga sig sitt ansvar enligt miljöbalken".
Länsstyrelsen invänder mot detta att nya verksamheter, nya ägare eller hyresgäster, liksom oklara ansvarsavtal, kan ändå försvåra och försena de undersökningar och åtgärder som anses nödvändiga. Länsstyrelsen anser dock att den delen av fastigheten som ligger söder om vägen 969 kan undantas från förbudet, eftersom marken inte bedöms vara förorenad av indu- striverksamhet där.