Insatsledaren Anders Gustafsson och hans kollegor från räddningstjänsten visste inte helt vad de hade att vänta när de körde ner med bilarna på baksidan av Spångsholms bruk där branden startade. En person som försökt att släcka branden mötte styrkan och berättade att det fanns åtminstone tre gasflaskor i lokalen.
– Då förstod vi att det inte fanns så mycket vi kunde göra med tanke på explosionsrisken, säger Anders Gustafsson.
Hade brandmännen fått kännedom om gasflaskorna tidigare så hade de inte kört fram så nära. Nu stod även flera privata bilar där och allmänhet på plats sprang runt och försökte rädda fordon och annat material från verkstäderna.
– Första tanken var då att bara spärra av, men det tog lång tid innan alla hade lämnat platsen, det sprang folk överallt.
Branden spred sig i ett rasande tempo och den första timmen kunde räddningstjänsten mest bara avvakta. En bit bort förvarades ytterligare arton gasflaskor och flera exploderade inuti byggnaderna, vilket bara gav ännu mer bränsle åt elden.
Under tisdagen var Mjölbys alla insatsledare vid bruket för en genomgång av räddningstjänstens insats. De valde att inte gå in särskilt långt i lokalerna, området är ännu inte en säker plats med tanke på risk för ras.
– Vad var det som brann så, det verkar ju ha varit en masugn här? undrar vice räddningschef Jan-Erik Forsén i diskussioner om material och inredning.
– Ja, vi var rätt förbryllade att det kunde gå snabbt vi också, svarar Anders Gustafsson.
En av gasflaskorna sköt upp som en projektil genom taket och har lämnat ett stort hål. På andra sidan byggnaden stod Stefan Bergh med kollegor när det brinnande föremålet togs av vinden och kom flygande rakt emot dem.
– Jag ropade bara "ta skydd!" och alla sprang åt olika håll. Den slog ner ett 20-tal meter från där vi stod, så det hade ju kunnat ha gått hur som helst. Ingen hjälm i världen hade skyddat mot den flaskan.
Efter att förstärkning från Linköping, Skänninge och Boxholm anslöt så kunde ett 30-tal brandmän börja agera mer aktivt. Resurserna delades in i olika sektorer med olika ansvarsområden. Den så kallade begränsningslinjen fick flyttas ett par gånger, men till slut lyckades man hålla stopp mot branden tack vare en murad byggnad med betongtak med papp på toppen. När elden nådde taket kunde den hållas i schack, jämfört med andra byggnader med plåttak som höll branden instängd och onåbar. Insatsledaren konstaterar nu efteråt att flera lyckliga omständigheter gjorde att deras arbete kunde flyta på utan några större missöden. Tillgången på vatten från Svartån intill var avgörande till exempel – en vattenkanon hade kunnat försörjas med vatten i ungefär 30 minuter.
– Det är svårt att beskriva den psykiska stressen i min roll, säger Anders Gustafsson och förklarar att viss kommunikation upptog mycket av hans tid. Eftersom Mjölbys räddningstjänst är en egen förvaltning finns inte resursen "bakre ledning" som den gör inom Räddningstjänsten Östra Götaland. För Mjölby innebär det i dagsläget att insatsledaren förutom operativ chef också ansvarar för extern kommunikation.
– Men, utan att slå oss för bröstet för mycket så är vi nöjda och på det stora hela gick det mesta ändå som vi hade tänkt oss.
julia.djerf@ostmedia.se