Miljöutredningarna i Spångsholm är klara. Det lutar åt att länsstyrelsen i vår ger Gusab beskedet att överlåtelseförbudet är hävt.
Länsstyrelsen beslutade år 2003 , efter industrinedläggelsen i Spångsholm, att Sandviksägda Gusab Stainless AB inte får sälja eller på annat sätt överlåta sin stora industrifastighet förrän man städat ordentligt efter sig.
Framför allt ville länsstyrelsen försäkra sig om att ett olöst problem med ett markförorenat område invid Svartån inte skulle lastas över på någon ny ägare.
Gusab fick ett föreläggande om att till hösten 2005 utföra en rad konkreta åtgärder, däribland miljöutredningar om de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att täta det aktuella markområdet, ibland kallat avfallsdeponin.
Vidare skulle förutsättningarna för att ta bort hela deponin utredas.
Envipro AB i Linköping har genomfört de beordrade utredningarna och undersökningarna.
Nu väntar Gusab på att bli kallade till ett möte med länsstyrelsen för att diskutera fortsättningen. Miljöingenjör Lars-Gunnar Sjölund på Sandviks miljöavdelning menar att samtliga punkter i länsstyrelsens föreläggande om överlåtelseförbudet i dag är uppfyllt.
-- Under 15 års tid har vi lagt ner mycket jobb på att utreda vad som finns i marken på industrifastigheten och något nytt i den delen har inte kommit fram vid de senaste undersökningar.
-- De bekräftar resultaten från tidigare undersökningar. Det är metallföroreningar i marken, framför allt zink och bly, och läckaget ut i Svartån är relativt litet.
Han nämner att blyutsläppet i Svartån beräknas uppgå till 143 gram per år. Det ställer han i relation till att totalt 2 ton bly passerar i Svartån vid den aktuella platsen.
Zinkutsläppen är betydligt högre, 71 kg (5 ton zink passerar i åfåran) medan kadmium uppgår till 2,4 gram (0,5 ton).
-- Vår preliminära bedömning är att det inte är en rimlig åtgärd att ta bort hela deponin. Kostnaden blir för hög och risken för negativ miljöpåverkan av Svartån blir för stor. Om man börjar gräva i dessa jordmassor precis invid åkanten skapar vi den verkliga miljörisken.
Det Lars-Gunnar Sjölund ser som det angelägna är att förhindra åvattnet att tränga in i markområdet.
-- Det finns tekniska möjligheter att täta och få utläckaget att ske i ett långsammare förlopp. Därmed minskas den akuta miljöeffekten. Zink är ett ämne som finns i naturen, och ekosystemet kräver det, men det är när mängden zinken blir för stort som det blir problematiskt.
Gusab vill diskutera de olika tätnings- och täckningsalternativ som finns med länsstyrelsen.
Susanne Olsson handlägger sedan i höstas ärendet på länsstyrelsen. Hon håller som bäst på att gå igenom alla undersökningsresultat som finns. Hon räknar med att det blir ett möte mellan länsstyrelsen och Gusab i vår. Hennes målsättning är att då kunna ge Gusab besked om huruvida föreläggandet ska anses vara uppfyllt eller inte.
Susanne Olsson betonar att något ställningstagande ännu inte är gjort, men vartåt det lutar är hon inte ovillig att ge en vink om.
-- I stora drag ser det ut som att föreläggandet är uppfyllt. Jag tror att man hamnat ganska rätt i sina undersökningar och svarat på sådant som vi begärt att få svar på.