Tråden ska fortsättningsvis tillverkas i spanska Barcelona och i Sandviken. Men namnet Gusab blir alltså kvar.
-- Det är för att blidka kunderna, säger Thony Andersson, tråddragare på Gusab, och ordförande för LO-facken i Mjölby. Vi har ju den bästa kvaliteten på tråden i koncernen. Kunderna vill ha vår tråd.
Jan Gunnarson, chef för tråddivisionen på Sandvik, tycker inte att det är något märkligt med att behålla varumärket Gusab.
-- Gusab har försörjt vissa kunder, som vant sig vid en viss servicenivå och vissa egenskaper. Vi vill kunna erbjuda kunderna den kvaliteten. Det är små skillnader mellan våra olika dragerier, men kunderna har preferenser.
När ska ni nå Gusabs kvalitetsnivå på era övriga anläggningar?
-- Vi har ett gott kvalitetsläge redan i dag. Det handlar om att utbilda personal. Det är inga större insatser som behöver göras.
Att varumärket Gusab behålls trots att fabriken lägger ned, och 108 anställda förlorar jobbet, har väckt förbittring på det gamla bruket i Spångsholm.
-- Sandvik tycker att vi ska känna stolthet över att varumärket behålls, men för oss känns det som ett svek, säger Thony Andersson.
Jan Gunnarsson säger att han kan förstå att den upprördheten finns.
-- Men stolthet har de ändå anledning att känna.
Enligt vad Corren erfar har Sandvik Steel tidigare försökt att använda varumärken Gusab på tråd som tillverkats på fabriken i USA, men fått så många reklamationer på tråden att de varit tvungna att ge upp försöket.
-- Det fallet känner jag inte till, säger Jan Gunnarsson.
Att ni behåller Gusab som varumärke, innebär det att ni absolut inte kan tänka er en försäljning av fabriken i Spångsholm?
-- Utgångsläget har hela tiden varit att lägga ut produktionen på våra andra enheter, säger Jan Gunnarsson.