Platschefen Leif Thomsen var glad att hans anställda kommit till jobbet över huvud taget.
-- Man kan inte begära att folk ska jobba för fullt efter ett sånt här besked. Arbetet kommer att komma i gång igen spontant, när folk har fått prata av sig.
Enligt vad Corren erfar fanns det på tisdagen avdelningar där bara tre av normalt tjugo anställda arbetade. Och de som jobbade var fackliga förtroendevalda.
-- Det är inte tillåtet att göra så här, och vi uppmanar folk att jobba, säger Kalle Jansson som är facklig ordförande för tjänstemännen på Gusab. Men vi förstår de anställdas frustration. Det här var ju inte alls vad vi väntat oss. Vi tjänar ju pengar på vår tråd.
Frustrationen över nedläggningsbeslutet visade sig för övrigt på många sätt i Spångsholm. Skylten som visar vägen till företaget sprejades över med bokstäverna RIP, som står för Rest In Peace, vila i frid. Och på bruket hissade någon företagets flagga på halv stång under tisdagen, utan lov.
-- Men den har åkt upp igen, säger Kalle Jansson. Vi föll med flaggan i topp, och då ska det också vara så.
Arbetet med att försöka rädda Gusab kvar i Spångsholm fortsätter. Under tisdagen satt platschefen Leif Thomsen i möte för att lägga upp aktivitetsplaner för framtiden.
-- Vi kräver att Sandvik ställer upp och utreder andra alternativ för fabriken, till exempel försäljning, säger han.
Sandviks övriga anläggningar kan producera hälften av det som Gusab tillverkar i dag, och säljer med vinst. Det innebär att Sandvik är beredda att backa kapacitetsmässigt, och skänka vinst till lågprisföretag utomlands.
-- Det gör att vi tror att det går att hitta andra lösningar för Gusab, säger Leif Thomsen.
Arbetet med att ta hand om personalen både kort- och långsiktigt har också börjat.
-- Kortsiktigt så tar vi nu kontakt med företagshälsan, och tar hit en psykolog som kan prata med personalen om den här svåra situationen.