Det börjar dra ihop sig för tävlingsdags i roddtävlingen med Sommaskep. I år är det jubileum för Sommaveckan. En av de de som varit med sedan starten i arrangemanget är Ingemar Nordström, ordförande i föreningen Sommavecka. Corren träffar honom och några ur föreningen när de har sitt sista förberedande möte inför starten på måndag.
Hur kommer det sig att ni startade arrangemanget Sommavecka?
– Det började 2004 i samband med att vi firade Boxholms II:ans 100-års jubileum. Innan dess hade Torpa och Säby byggt varsina båtar, berättar Ingemar Nordström.
– Det fanns också ett intresse från hembygdsföreningarna att återigen bygga Sommaskep. Sedan kom ju också insamlingen till "Ro för livet" och invigningen av Naturum vid Torpön. Allt detta sammantaget gjorde väl att det ena gav det andra, säger Annika Wendt-Ahlström.
– Tanken var väl också att vi kring ön skulle lära känna varandra, säger Britt-Marie Rolf.
– Vi är många socknar runt sjön. Det här är ett bra sätt att binda ihop bygden, tycker Annika Wendt-Ahlström.
Varför just en tävling i att ro?
– Det har tävlats förr med Sommaskep. Under 1920 och 1930-talet tävlade man ute vid Torpön. Samtidigt var det stora fester på Bodaberget. Det kunde komma mellan 5000 till 6000 personer till festligheterna på den tiden, berättar Ingemar Nordström.
Varför har tävlingarna fortsatt år efter år?
– Första året 2004, var vi fyra lag med bara herrar. Fler och fler blev intresserade och under de två efterföljande året expanderade tävlingen till åtta herrlag och sex stycken damlag, säger Ingemar Nordström.
Vad har ni för framtidplaner för Sommaveckan?
– Till hösten har vi sagt att vi ska ta ett nytt grepp. Vi välkomnar folk att komma med idéer och gärna hjälpa till att genomföra dem också. Sommaveckan måste utvecklas. Både tävlingen och arrangemangen runt om på land, säger Ingemar Nordström.
Har ni några episoder ni minns särkilt från åren som gått?
– Ja, han som bröt årorna tre gånger under samma rodd, och de tre båtarna som krockade innan tävling, trots att sjön är så stor. Och i tävlingen när en av båtarna kom in på för grunt vatten och rodret gick av. Styrman fick då styra upp båten med hjälp av sin balans och vikt, det var imponerande, säger Britt-Marie Rolf.
Britt-Marie Rolf är med i det mest framgångsrikaste damlaget - Torpön.
– De två första åren vann Boxholm. Men sen dess har vårt lag från Torpön vunnit varje år, säger hon.
Vilket damlag vinner i år?
– Vi naturligtvis, säger Britt-Marie Rolf, och ler.
Vad som händer i år får vi se nästa vecka när Sommavecka drar igång för tionde året.