Miljökontoret i Mjölby och Boxholms kommuner hade annonserat ut fredagens händelse som en naturguidning. Man satte taket på 50 personer i enlighet med bestämmelserna. Övriga fick stå och kika utanför avspärrningarna.
– Det är första gången vi gör en guidning av den årliga ålutsättningen, och det blev stort intresse, konstaterar Anna Carpholm, kommunekolog.
Tekniska verken planterar varje år ut ålyngel i sjö- och åsystem som är reglerade och där man driver kraftverk, totalt 42 stycken. I Svartån finns åtta kraftverk – plus fem i Motala ström – för ålarna att passera.
– Det blir oerhört få som tar sig hela vägen. Jag har avtal på att fiska 500 per år som transporteras till Bråviken, berättar sjöns enda yrkesfiskare Anders Paulsson.
Guidningen delas upp i stationer som en ytterligare corona-anpassning. Anders Paulsson har laddat med två behållare med uppfiskade ålar. Åtminstone den ena av dem är redo för resan tillbaka till lekplatsen i Sargassohavet. Det är där ålynglen föds innan de börjar sin långa vandring mot Sverige.
Jakob Bergengren berättar om ålens instinkt att vandra uppför åar. Även de glasålar som släpps i Sommen kommer att sprida sig i vartenda liten bäck som de hittar. Efter 15–20 år är de könsmogna och då driver instinkten dem åt andra hållet, 700 mil mot Kuba och Bahamas där de föddes.
– De söker sig alla till utloppet, men vid varje kraftverksstopp dör omkring 30 procent, berättar Jakob Bergengren.
Och så hämtar han och Anders lådan med småålar och öppnar den för publikens nyfikna blickar.
– Det ser ut som levande spagetti, utropar ett barn och det skummar i vattnet vid bryggan när de släpps fria.
På några sekunder har de skingrats och det ligger bara lite skum på ytan.
Tekniska verken köper in 125 000 ålyngel som fiskats upp i Storbritannien och som fått växa till sig i tankar på svenska västkusten. 46 000 av dem släpps i Sommen, resten i Stångån och Drögen. I hela Sverige sätts två miljoner ålyngel ut.
Ändå är den svenska ålstammen svårt hotad, endast fem procent av vad den varit. Fisket är hårt reglerat men inte förbjudet, yrkesfiskare som fiskat ål tidigare får fortsätta att sälja ål. I Sommen tillåts sportfiske av ål, men bara med handredskap. Det är bara Anders Paulsson som får använda ryssja.
– Det känns lite konstigt att de ålar jag skickar iväg till Östersjön får fiskas upp längs kusten, tycker han.