Blåvik och Torpön – sjön Sommens givna pärlor

Om man inte är lycklig ägare till en båt kan man med fördel närma sig sjön Sommen via sommarparadisen Blåvik och Torpön.

Systrarna Annelie Karlsson och Liselotte Albrektsson fikar med Karin Brydolf på gårdsbutiken i Blåvik. Varje lördag i sommar är den bemannad. Annars kommer man in med bank-ID.

Systrarna Annelie Karlsson och Liselotte Albrektsson fikar med Karin Brydolf på gårdsbutiken i Blåvik. Varje lördag i sommar är den bemannad. Annars kommer man in med bank-ID.

Foto: Sune Johansson

Sommen2022-06-16 11:00

På vintern är Blåvik ett stilla sommarstugeområde, men allt fler nya villor byggs, och fritidshus görs om till permanentboende – med kommunens uppmuntran. Inte minst pandemibeteendet har gjort fler hus bebodda under det kalla halvåret. I dag är flera hundra fastigheter permanenta. 

– På sommaren bor det runt 4 000 personer här, berättar Ulrika Sundberg som förra sommaren öppnade kafé och gårdsbutik med självservice för lokala varor och italienska delikatesser.

Precis intill småbåtshamnen i det som förr var båtvarvet "Allan i Blåvik" ligger butiken med sin uteservering, varav en del är under tak. Strax intill har en padelbana byggts.

– Kaféet och butiken kommer att vara bemannade på lördagar fram till september. Annars är det bank-ID som gäller för att komma in och swisch för att handla, berättar Ulrika.

undefined
Sjuåriga Siri Nilssons familj har stuga i Blåvik. Komipsar, glass och båtturer är vad hon önskar sig av sommaren. Gårdsbutiken i hamnen är byns naturliga samlingspunkt.

Ute i solen på uteserveringen sitter systrarna Annelie Karlsson från Tranås och Liselotte Albrektsson från Bromma. De har rötter i trakten och är på väg till familjens sommarhus på en ö i sjön Sommen. De tycker att Blåvik är ett bra utflyktsmål, inte minst sedan kaféet öppnat.

– Här är så vackert, och det finns mycket att titta på. Blåviks kyrka ligger vid sjön, badplatsen är barnvänlig och från ångbåtsbryggan nedanför kyrkan kan man åka med Boxholm II, berättar Annelie.

En annan båttur – om än väldigt kort – tar den landbaserade besökaren till Torpön mitt i sjön. Från Blåvik kör man med fördel den smala och krokiga asfaltvägen via Fiskarp och Liljeholmens säteri. Liljeholmen är känt som en av få profana träbyggnader från 1600-talet, plus att Greta Garbos anmoder kom härifrån.

En gång i halvtimmen drar sig färjan Viktoria längs kablarna över det trånga sundet mellan fastlandet och Torpön, och mellan Ydre och Boxholms kommuner.

– Om det blir kö kör jag dubbla turer, säger skepparen Lasse Wahlgren.

undefined
Viktorias skeppare Lasse Wahlgren spanar i fjärden.

Det tar bara några minuter att korsa sundet. Om han inte behöver köra dubbla turer har han lite vaktmästarsysslor i färjeläget fram till nästa överfart.

Torpöns färjeläge är noden i insjöskärgården. Här finns sjöns enda båtmack och det kan bli trångt i gästhamnen soliga sommardagar.

Den som har fått vänta på färjan kan finna det ännu värre att få en parkeringsplats i färjeläget. Här ligger restaurangen, butiken och glasskiosken som lockar fika- eller matsugna. Någon kilometer in på vägen ligger Stebbarps glasskafé. De yngre i familjen dras kanske till höghöjdsbanan mellan tallarna. Båt, kanot och kajak kan hyras. Alldeles intill finns Naturum Sommen med sin utställning som handlar om fisket, djurlivet och näringarna runt sjön.

– Naturum firar 20 år i sommar och har en delvis omgjord utställning i år, berättar föreståndaren Karin Dahlin.

undefined
Karin Dahlin är föreståndare på Naturum Sommen i färjeläget. Hon har mycket att berätta om ön förr och nu. Fisket, naturen, skogsbruket och båtlivet.

Både på Naturum, i restaurangen och på intilliggande campingen har man märkt av de två senaste årens trend med friluftsturism. Eller hemester om man så vill.

– Det har varit färre utländska turister, men desto fler inhemska, berättar Håkan Svensson som tillsammans med hustrun Amanda och paret Göran och Marina Lantz driver campingen inklusive fyra stugor.

De är övertygade om att naturturismen fortsätter att vara het. En karta över ön visar en mängd vandringsleder, kortare och längre. Upp till tre mil om man väljer att gå runt hela ön. Campingen har sjöutsikt åt två håll, badet med sina klippor mellan gräsmattor fräschades upp förra året, och flera ställplatser skapades.

undefined
Två familjer driver campingen på Torpön. Husbilar och vandrare ökar, berättar Göran Lantz, Håkan och Amanda Svensson samt Marina Lantz. Pandemin har inte minskat besöken alls.
Sjön Sommen

Landets 17:e största sjö, 132 kvkm, 35 mil strand.

Påstås ha lika många öar som årets dagar, men den som räknar dem stannar vid ca 250. 

Enligt folktraditionen bildades sjön när urkon "Sommakoa" fick ett vredesutbrott och sparkade upp ett hål i marken.

Vedeldade ångbåten S/S Boxholm II byggdes 1905 åt Boxholms bruk för att bogsera timmer över sjön. På 20-talet byggdes den om för passagerare och den så kallade torgturen in till Tranås på lördagarna 

Torpön är 22 kvkm och Sveriges 13:e största ö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!