-- Det här är oerhört glädjande. Förutom i Sommen och i Vättern finns det sjölevande öring bara på en eller möjligen två platser till i hela Östergötland, säger länsfiskekonsulent Per-Erik Larsson.
Han var med i kommunhuset i Österbymo i går när ett avtal undertecknades som ska sätta fart på fortplantningsförmågan för den uppströmslekande öringen i Sommen.
Det har varit för lite vatten i öringens viktigaste lekplats, en halv kilometer lång sträcka av Bulsjöån vid Visskvarns kraftstation.
I ovankanten av lekområdet finns en damm. Det mesta av vattnet från denna damm har via ett trärör letts ner till kraftstationens turbiner. Det som spillts vid sidan om i åfåran har varit för begränsat för att öringen riktigt ska trivas när den leker på senhösten.
Genom gårdagens avtal förbinder sig dock vattenkraftsägaren Fortum att släppa tre gånger så mycket vatten vid sidan om dammen som i dag. Dessutom ska de naturliga flödesvariationer som förekommer i ett oreglerat vattendrag efterhärmas. Avtalet löper över fem år.
Motprestationen från de båda berörda fiskevårdsområdesföreningarnas sida (Bulsjöåns och Sommens) blir att de ställer upp på att inventera och utvärdera hur fisken och de vattenlevande organismerna reagerar på förändringarna i vattenflödet.
De har redan i dag bra koll på situationen med en projektanställd biolog, Peter Gustavsson. Hans bedömning är att sex öringhonor lekt i Bulsjöån i höst. Det anses som väldigt litet och innebär en risk för utslagning av fisken från sjön.
När det gäller den uppströmslekande öringen, som kan bli dubbelt så stor som den nedströmslekande, så har den sitt sängkammartillhåll i Svartån vid Laxberg.
-- Inte heller detta öringbestånd är stort, men det är inte lika illa och det har varit en positiv trend de sista åren i Svartån, säger Eric Carpholm, ordförande i Sommens fiskevårdsområde.
Tidigare har öring inplanterats från odlingar på annat håll.
Sedan fyra--fem år tillbaka sker dock inte detta. Risken för sjukdomar och genetiska förändringar bedöms som alltför påtagliga, även om odlingen bygger på rom från Sommens vattensystem.
Den nya forskningen säger att det är den naturliga reproduktionen som det måste satsas på.
Betingelserna i Bulsjöån är mycket god för öringlek, kraftverkens vattenreglering har varit det enda problemet.
Det finns ett kraftverk i ena änden av ån, vid utloppet i Sommen, och en i den andra, vid Forsnäs och Östra Lägern.
Det sistnämnda kraftverket drivs av Tranås energi.
Det företaget bjuder på ett visst ökat flöde för att underlätta för Fortum att släppa mer.
Det ökade flödet kostar cirka 100 000 kronor per år. Fortum finansierar vattenspillet med pengar som fonderas när elkonsumenterna köper Bra miljöval-el.
Att det blir mer vatten i åfåran vid Visskvarn är dock långt ifrån det enda som görs för att stärka öringstammen i Sommen.
Lekplatserna har med grus- och stenmaterial förbättrats i olika avseenden och i Svartån vid Tranås (en annan lekplats för den nedströmslekande öringen) försöker man att få en hel damm utriven.
Det blir snart förhandlingar om detta i Miljödomstolen.
Svårigheterna med reproduktionen är dock inte enda förklaringen till att öringen gått tillbaka kraftigt. En annan orsak är fisketrycket.
Långtgående restriktioner för fisket infördes därför inför fiskeåret 2004. Bland annat höjdes minimilängden till 60 cm.
-- Vi har nu under flera år tittat på allt som går att göra för att rädda öringen i Sommen. Jag har goda förhoppningar om att vi lyckas, säger Eric Carpholm.