Den förberedande brandmannautbildningen vänder sig till personer som är mellan 20 och 28 år.
Den sökande ska ha B-körkort och gärna även C-körkort, vara simkunnig och kunna visa upp ett friskhetsintyg från läkare, samt kunna intyga att den är lämplig som rökdykare. För att bli antagen måste den sökande också ställa upp på intervju och lämplighetstest.
Enligt Skolverket får inte Sommenbygdes folkhögskola ställa dessa krav på de sökande, eftersom den förberedande brandmannautbildningen är en del av kommunens gymnasiala vuxenutbildning.
Tranås kommun anlitar nämligen folkhögskolan för att genomföra utbildningen inom ramen för kunskapslyftet.
Skolverket är också kritiskt till att de flesta som antagits redan har gymnasieutbildning. Det är en grupp som inte ska prioriteras enligt Skolverket. Utbildningen ska framför allt vara till för personer som är "utbildningsmässigt, socialt och kulturellt missgynnade", det vill säga korttidsutbildade, invandrare och handikappade.
Skolans rektor Leif Fröjdh tycker att Skolverkets krav och anmärkningar är befängda.
-- Vi kan väl inte ha blinda och folk som inte är simkunniga på utbildningen? Vad är det för nytta med en brandman som inte kan simma? Får vi inte ha någ-ra krav på dem som söker är det ingen mening med att ha kvar utbildningen.
Han är besviken över Skolverkets kritik. Enligt honom är utbildningen en av de bästa folkhögskolan jobbat med. Han säger att 70 procent av eleverna får jobb som brandmän.
Mats Löwing är undervisningsråd på Skolverket och en av dem som arbetat med ärendet. Han tycker att situationen är allvarlig.
-- Kommunen gjorde en egen revision för ett par år sedan. Redan då påpekades flera brister, men inget gjordes för att rätta till dessa, säger han och påpekar att det både gäller den förberedande brandmannautbildningen och kommunens gymnasiala vuxenutbildning i stort.
Han påpekar att Tranås kommunstyrelse är ytterst ansvarig och att den har struntat i att styra och fatta beslut. Han anser att det både handlar om okunskap och nonchalans.
-- Bara det att man struntat i sin egen revision är graverande. Kommunen är skyldig att följa gällande bestämmelser. Den har till i början av maj på sig att rätta till det som är fel.
Leif Fröjdh berättar att fyra gymnasieskolor ska starta liknande utbildningar till hösten. I och med det kommer konkurrensen om eleverna att öka.
-- Det är ingen mening att ha kvar utbildningen om vi ska rätta oss efter Skolverkets förbehåll. Måste vi göra det kommer utbildningen troligtvis att läggas ner. Efter årsskiftet försvinner kunskapslyftet, förhoppningsvis ändras reglerna då.