Låt det flöda genom kroppen i sommar

Foto: Magnus Andersson

SOMMARMÖTET.2014-07-26 09:03

1 Vad går Lotorpsmetoden ut på?

– Man masserar hela bröstkorgen – jobbar med diafragman under revbensbågarna och går in mellan revbenen och krattar – så att allting blir mjukt. Sedan får patienterna lära sig att andas på ett annat sätt ­– gå ifrån magandningen och låta bli att lyfta axlarna. Man ska andas som hundar gör, så att bröstkorgens sidor expanderar.

2 Menar du att yogaandning är fel?

– I det här fallet är det fel. Yogan kan ju ha ett syfte – att man ska andas på ett visst sätt för att stärka sina njurar till exempel, men andas man så i vardagen så hamnar man fel. Vi gjorde tester i Linköping där vi mätte syresättningen på cellnivå, vid olika typer av andning. Bukandningen kom bara upp i 60 procent av ”Lotorpsandningen”.

3 Vad kan det få för konsekvenser om man andas fel?

– Man överlever ju ändå, men man blir lättare sjuk – får hosta, astma, aller-gier eller värk.

4 Kan rätt sorts andning vara ett botemedel?

– Det krävs två saker. Vi lever av flöden i kroppen, och om något är inklämt och inte flödar som det ska så får vi problem. Det gäller att släppa på alla blockeringar, med massage till exempel. Sedan måste det som flödar vara av bra kvalité, och det är där andningen kommer in. Så har man bra syresatt blod som flödar så löser det nästan allt när det gäller krämpor.

5 Vad beror det på när det inte fungerar som det ska?

– Människokroppen är ju miljoner år gammal och gjord för att springa på savannen. Nu sitter vi stilla med datorer och telefoner, men vi har ändå en hög stressnivå och glömmer bort att andas. Fysiska krämpor är ofta förknippade med sorg efter att man mist en anhörig, med arbetslöshet eller att man råkat ut för något – som misshandel, våldtäkt eller incest. Jag brukar försöka ta reda på vad som orsakat problemen.

6 Hur kom du på Lotorpsmetoden?

– Det var en slump bara. På 70- och 80-talet hade jag kombitjänst där jag var brandman ena dagen och körde ambulans nästa. Vi hade mycket astmapatienter och på den tiden gav man inte medicin, så vi fick ge dem ”björnkramar” för att hjälpa dem att andas ut. Man tryckte alltså ihop bröstkorgen från sidorna, och det hjälpte.

– 1997 lärde jag mig massera och hade det som hobby vid sidan om. Jag reagerade på att det inte fanns någon rörlighet i bröstkorgen hos många av dem som kom till mig med ont i ryggen, så jag masserade dem och de fick träna på att andas som en hund för att lederna i bröstkorgen skulle röra på sig.

7 Vad fick det för effekt?

– När de andades på rätt sätt blev de bättre i ryggen. Sedan var det en kille som frågade om behandlingen hjälpte mot astma också, för han hade inte behövt ta någon medicin sedan behandlingen.

– Jag började fundera på hur lungorna sitter och var de fäster i toraxväggen – om den blir stum är det inte konstigt att det blir svårt att andas. Så jag tänkte, klämde och experimenterade och sedan frågade jag några patienter som hade astma om de ville prova, och de blev bättre allihop.

8 Finns det forskning på Lotorpsmetoden?

– Vi har gjort studier på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och det blev jättebra resultat. Den första, som gjordes 2007 på patienter med astmaliknade besvär, kunde vi inte publicera (i en vetenskaplig tidskrift) eftersom astmaliknande besvär inte är en sjukdom. 2009 gjorde vi en ny studie på personer med diagnostiserad astma. Det har varit kärvt att publicera den också, men jag tror att vi ska kunna göra det snart. Jag har jobbat ideellt och lagt ner mycket tid och energi på det.

9 Varför gör du det här?

– För att jag vet att jag har rätt, och för att så många människor lider så mycket helt i onödan.

10 Hur vanlig är metoden?

– Jag har utbildat 500 terapeuter i Sverige, och nu har den spridit sig till Norge och Finland också. Jag brukar få tidningsurklipp när det skrivs om Lotorpsmetoden. Nu senast var det en artikel om en liten pojke i Göteborg som blivit helt fri från astma efter att ha varit hos en terapeut som jag utbildat. Det känns bra att någon kan få hjälp utan att jag behöver göra någonting. Om jag skulle sluta mina dagar i dag så fortsätter det ändå, och då har jag kommit nånstans i alla fall.

Ålder: 59 år.

Bor: I Lotorp.

Gör: Driver Lotorps massage och friskvård, som nyligen flyttat in till centrala Finspång.

Familj: Frun Lena som också arbetar på kliniken, fyra vuxna barn och så några hundar.

Intressen: Att åka ut med båten och slappa lite.

Bok: ”Lotorpsmetoden – Andningsterapi för livet”.

Hemsida: www.lotorpsmetoden.se

Smultronställe: Sjön Ormlången i Lotorp och så tycker jag att Söderköping är fint.

Bästa semesterminne: Brasilien, kanske.

Godast på sommaren: Att grilla en liten köttbit och ta ett glas vin.

Sommarplåga: Knott.

Min sommar 2014: Jag ska jobba. Min vi kommer försöka åka till Spanien i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om