Det står klart sedan Sollentuna tingsrätt på onsdagen avslutade huvudförhandlingen efter två dagars rättegång. Rätten slog fast att Motalaborna, tillsammans med en medåtalad från Stockholm, är misstänkta för grov narkotikasmuggling.
Domen meddelas först om en vecka. Men beslutet att trion skall bli kvar i häkte tills domen faller, och att rätten slår fast att brottet anses som grovt, tyder på fällande domar. Yrkandet att samtliga tre skall dömas till tio års fängelse, föreslog kammaråklagare Gunnar Fjaestad i sin slutplädering.
De tre åtalades försvarare yrkade på omedelbar frigivning. Samtliga har konsekvent nekat till att kännas vid de drygt fem kilo 90-procentiga heroin som återfanns i Motalabornas preparerade resväskor när de återvände från Pakistan efter, vad båda uppgav var meningen skulle bli en "äventyrsresa".
Onsdagens förhandling ägnades till största delen åt förhör med den 30-årige stockholmare som av åklagaren utpekas som kontaktman mellan Motalaborna och de, fortfarande okända, personer som man misstänker organiserat smugglingen. Misstankarna mot 30-åringen bygger dels på uppgifter som Motalaborna lämnat, dels på omfattande telefonkontakter.
30-åringen är bekant med den 42-årige Motalabon då båda haft svartjobb i Stockholm inom byggbranschen. 42-åringen har berättat om hur 30-åringen kommit med förslag om att de båda Motalaborna skulle smuggla med sig 200 pakistanska pass. Som ersättning skulle de få resa och uppehälle samt få dela på 50 000 kronor när de återvände.
I Karachi hjälpte en taxichaufför och en väskaffär till med att preparera väskorna. Knarktransporten till Sverige var således noga förberedd av dem som låg bakom brottet.
Därefter återvände Motalaborna till Sverige. Båda uppger sig vara övertygad om att det var så kallade passtommar som gömts i de dubbelbottnade väskorna och att de därför blev chockade när de fick veta att det handlade om heroin.
När 30-åringen nu ställdes mot Motalabornas uppgifter, förnekade han all inblandning. Han sade sig inte ens veta att de båda männen besökt Pakistan.
Åklagaren konfronterade 30-åringen med den mängd mobilsamtal och SMS-meddelanden som dagligen förekom mellan honom och 42-åringen under den aktuella tiden. Men den misstänkte mellanhanden förklarade att han inte minns samtalen och att kontakterna mellan honom och den 42-årige Motalabon uteslutande handlade om att fixa nya svartjobb.
I den digra telefonlistan som ingår i bevisföringen återfinns också mängder av samtal från okända personer som alltid använt sig av telefonautomater för att inte röja sin identitet.
-- Är det personer högre upp i hierarkin, frågade åklagaren men fick nekande svar.
I sin slutplädering målade åklagaren upp en bild av tre personer med krasslig ekonomi och som levde på sjuklön, socialhjälp och svartjobb.
-- Motalaborna är i sina bästa ålder. De har åtagit sig att ställa upp som kurirer i en smuggel- affär. Deras nekanden bär lögnens prägel. Båda har haft den medåtalade 30-åringen som uppdragsgivare. Det finns ingen anledning för Motalaborna att peka ut honom om det inte vore riktigt -- Det vore avskyvärt om de gjorde det, fastslog åklagaren.
När det gällde 30-åringen uppmanade han rättens ledamöter att särskilt lägga märke till den omfattande telefontrafik som under den aktuella tiden förekom mellan främst 30-åringen och den 42-årige Motalabon. Men också samtal som gjorts mellan 30-åringen och en person med saudiarabiskt telefonkort.
-- Vad är den personens inblandning i den här smugglingen, frågade sig åklagaren utan att själv kunna ge något svar.
De båda Motalabornas försvarare menade att männen visserligen tagits på bar gärning med fem kilo rent heroin, men menade att de blivit grundlurade.
-- 30-åringens uppgifter om att det gällde att smuggla pass var en ren bluff. Motalaborna har helt enkelt blivit bondfångade, menade 42-åringens advokat.
-- Min klients informationskälla var 42-åringen, förklarade den 41-årige Motalabons advokat. Han har hela tiden trott på 42-åringens uppgift om att det handlade om insmuggling av pass, guld eller diamanter. Och han hade dessutom ingen aning om att även hans väska var fullstoppad med narkotika. Min klient är den sista länken i kedjan.
Efter en halvtimmes överläggning kom så tingsrättens besked om att samtliga tre skall bli kvar i häktet och att de är på sannolika skäl misstänkta för grov narkotikasmuggling.
Rättegången i Sollentuna tingsrätt var utsatt till tre förhandlingsdagar.
Men sedan åklagaren dragit tillbaka fyra vittnesmål av tullpersonal som var med vid gripandet på Arlanda, kunde förhandlingarna avslutas redan i går. Dom i det uppmärksammade målet lämnas den 3 juli.