Vad är väl en trädgård utan Pyrus och Prunus? Äpple, päron, plommon och körsbär . . . säg?
För en sann fruktodlare, om än i liten skala, är träden en källa till glädje och trivsel året runt. Från ympning och beskärning via senvårens blomning (vad slår ett humlesurr i en vitrosa äppelblomma?), sommarens gröna kart, första tuggan i ett genomskinligt Transparent Blanche, höstens "bump" av fallfrukt mot gräset -- ända till vinterns syrliga mos serverat med söndagssteken.
Berit och Göran Erlandsson är ett par sådana fruktodlare, fast i stor skala. De har tiotusen träd på sin gård utanför Hallstahammar. Tidigare drev de plantskola, nu har de gått över till ekologisk fruktodling kombinerat med forskning på nya sorter och metoder.
-- Vårt mål, eller mission, är att de flesta människor ska kunna äta ekologisk frukt som inte är besprutad och inte konstgödslad, säger Berit Erlandsson.
I deras bestånd finns nu 200 tidigare okända sorter av äpple, 35 päron, 35 plommon och 20 körsbär. Många av dem har Göran Erlandsson hittat vid sina resor i Ryssland, Baltikum och Tjeckien. Andra är bortglömda svenska sorter som de får av småodlare runt om i landet.
På gården prövas de ur olika vinklar innan de tas upp i sortimentet.
-- De ska vara härdiga, motståndskraftiga mot skorv, lätta att beskära och så förstås goda, säger Berit.
Göran Erlandsson har varit trädskötare i 40 år. Sekatören och ympkniven är lika hemtama i hans högernäve som skalpellen i kirurgens. Och de båda professionerna har något gemensamt. De opererar i levande material och ibland handlar det om transplantationer. En ymp eller ett hjärta, båda måste hanteras varligt om de ska växa fast.
Ympriset får inte vara för torrt -- det finns en gräns där man inte längre kan återuppväcka de döda, säger Göran.
Tumreglerna är följande:
n Ta ettårsskott, helst före jul
n Lagra dem i lagom fuktig miljö vid en temperatur kring 0
n Ta en så kort ymp som möjligt, två--tre knoppar varav en ska sitta mitt för snittytan
n Vidrör aldrig själva snittytan.
Det går bra att ympa på gamla träd eller vildaplar (om de är friska). Den som vill börja från noll köper en grundstam och bygger upp ett träd helt efter egen smak. Päron kan också ympas på rönn eller oxel, plommon på krikon eller slån.
Vare sig man ska ympa eller ej så är beskärning något som fruktodlaren inte slipper undan. Luftiga träd ger mind-re angrepp och mer frukt. Göran Erlandsson har snappat upp en helt ny holländsk beskärningsmetod som höjt avkastningen med en femtedel.
-- Man ska aldrig någonsin korta in en gren. Antingen ska den vara kvar helt och hållet, eller kapas av vid basen. Inkortning är något onaturligt, säger Göran.
Stackars träd därhemma, tänker jag. Där står ni med era spretande grenar med avkapade toppar. Förlåt!