Satsningen i det stora pressgjuteriet i Södra Vi omfattar fyra blytunga fleroperationsmaskiner samt robotar och mätutrustning.
Tillsammans bildar de en produktionsenhet som gör det möjligt att forma tekniskt avancerat gjutgods i aluminium inom fordonsindustrin. I det här fallet komponenter till växellådor.
Intern kunskapKontraktet med Scania skrevs under dagen före julafton 2010. När bläcket väl torkat gick startskottet för en investering på 40 miljoner kronor. Successivt har den nya maskinparken installerats av Ljunghälls egna elektriker, montörer och programmerare. Med projektledare Lena Karlsson och produktutvecklare Niklas Jaldefeldt i spetsen.
- Visst har det varit en del hinder på vägen, men totalt sett har det gått bra, säger Lena Karlsson.
- Det viktiga är att vi använt teknik som vi vet fungerar. Därför har vi inte testat så mycket nytt.
Automatisk framtidDe nya maskinerna jobbar automatiskt under tre arbetsskift per dygn och spottar fram en bearbetad detalj var tredje minut. En operatör av kött och blod övervakar arbetsprocessen och svarar även för kontroll av produkten.
- Automation är vårt konkurrensmedel i lönekonkurrensen med andra länder, säger Henning Solli, personalchef vid Ljunghäll.
Avtalet med Scania skrevs i en tid av högkonjunktur. Sedan dess har finanshimlen mörknat betydligt. Men det är inget som oroar Ljunghälls vd Hans Linnér.
- Det är bara ett hack i utvecklingen. Det blir bättre tider snart.
Belåten ägareTillsammans med Markus Sjöholm från Capman, huvudägare till Ljunghäll, förrättade Hans Linnér invigningen. Och Markus Sjöholm var nöjd med vad han såg.
- Det är ett fantastiskt jobb de gör här. Det finns en unik kultur i Södra Vi. De ger aldrig upp utan fokuserar bara på att hela tiden bli bättre.