Amalia och Robin vill ge campingbesökarna "bohemlyx"

Amalia och Robin driver glampingen Örnviken som slog upp portarna för någon månad sedan. Nu har hela familjen slagit ner bopålarna där för att skapa sin vision av naturnära "bohemlyx".

Robin Lundström och Amalia Braunsthal framför den campingbuss de nu arbetar med att få klar. Den har synts flitigt på Amalias Instagramkonto med 60 000 följare.

Robin Lundström och Amalia Braunsthal framför den campingbuss de nu arbetar med att få klar. Den har synts flitigt på Amalias Instagramkonto med 60 000 följare.

Foto: Patrik Selsfors

Södra Finnö2022-05-30 11:00

Det är en vacker och solig dag när vi besöker den lite speciella campingen Örnviken som ligger i Söderköpings kommun på vägen ut mot Södra Finnö, kanske 1,5 mil från Valdemarsvik och någon mil längre från Söderköping. Amalia Braunsthal, som driver campingen tillsammans med Robin Lundström, möter upp på parkeringen för en rundtur. 

undefined
Robin Lundström och Amalia Braunsthal framför den campingbuss de nu arbetar med att få klar. Den har synts flitigt på Amalias Instagramkonto med 60 000 följare.

De senaste månaderna har delar av en gammal camping byggts om i den lummiga skogsmiljön intill vattnet. Man kanske kan kalla det upplevelsecamping – här finns nu åtta glampingtält, tre flytrum (Aurora hut), tre trädtält, ställplatser för husbilar samt stuguthyrning och båtplatser.

– Vi vill förädla platsen mer än att förändra den. Det ska kännas som att vara i naturen men mer som "bohemlyx", förklarar Amalia Braunsthal som tillägger att hållbarhetstänket är viktigt.

– Allt från vilka material vi använder till marknadsföring och bokning som är helt digital. Sedan har jag ett instagramkonto där man kan följa oss och arbetet här, och så en Youtubekanal.

undefined
Gästerna Jimmy Andersson och Jessica Larsson från Eskilstuna samtalar med Amalia Braunsthal och Robin Lundström efter natten.

Amalia och Robin bor nu här med sina två barn efter att ha levt ett mer rörligt och fritt liv i campingbuss de senaste tre åren. Att de från början bröt upp från ett "vanligt" liv med jobb och fast boende berodde på att Amalias syster oväntat dog. De kände då att det var dags att fokusera på det som kändes meningsfullt i livet, så familjen bytte livsstil. 

Men när den här möjligheten dök upp kände de direkt att det var rätt sak att göra.

undefined
I Örnviken har glampingtälten kommit upp och bokningar börjat strömma in.

– Det var en kompis och hans kompanjon som köpte den här marken förra sommaren. Sedan ringde han till oss och undrade vad vi hade för oss, skrattar Amalia Braunsthal.

Det var entrepenörerna Tjoffe Sjögren, 34, och Ulrik Hollman, 37, som köpte fastigheten 2021 för 7,7 miljoner kronor. Tjoffe Sjögren är inte helt säker på vad satsningen kommer att landa i rent ekonomiskt.

– Men det är en omfattande investering i den här anläggningen och det här är den första etappen. Det är en pärla som behövde lite kärlek, förklarar Tjoffe Sjögren som tillägger att det handlar om en mångmiljonupprustning.

– Det är en helt fantastisk fastighet och vi hoppas förstås på många besökare. Vi gör det här mer med hjärtat än att se det som en investering som vi ska få tillbaka på. Det här är något vi sannolikt kommer att äga resten av våra liv, säger han.

undefined
"En pärla som behöver lite kärlek", så beskriver entrepenören Tjoffe Sjögren Örnviken, en fastighet han förvärvade 2021 tillsammans med kompanjonen Ulric Hollman.

För Amalia och Robin passade förslaget från Tjoffe och Ulrik bra in i deras livspussel.

– De berättade också att det fanns en stuga som vi kunde bo i året runt. Vi har tänkt att vi behöver gräva ner våra rötter nånstans i och med att barnen blir äldre, men utan att tumma på vår vision och livsstil. Det är lite win-win, de hade inte haft tiden att bygga upp det här och vi hade inte haft resurserna.

undefined
Vyn inifrån de flytande stugorna är inte så dum.

Amalia Braunsthal pekar med fingret mot sitt huvud.

– Vår vision är att ta allt som finns här inne, allt det vi uppskattar och har upplevt under våra resor och låta det forma den här platsen. Alla har inte råd, plats eller tid att köpa en husbil eller tält och då är tanken att man kan komma och uppleva den känslan vi vill förmedla. Det har redan kommit massor av bokningar så efterfrågan verkar vara otroligt stor.

undefined
Det är ingen vanlig liten tältsäng man ser när man tittar in i glampingtälten.

Hon öppnar tältduken till ett av glampingtälten, just detta är ett familjetält för fyra men det finns också tvåmanstält. Det är väldigt välordnat och fint, här finns el, värme och en skön säng. Du kommer nära naturen men samtidigt är det bekvämt och rymligt. Samma sak med de flytande stugorna där fönstren ger en känsla av att du är mitt ute i vattnet när du slår upp ögonen på morgonen.

– Allra finast är det ju här på kvällstid, påpekar Amalia och det kan man tänka sig.

undefined
Här finns också flera trädtält som man kan tillbringa natten i om man vill sova riktigt upphöjt.

Det iordningställs just nu också ett servicehus i gårdens ladan med duschar och toaletter som kommer att vara klart till midsommar. Fram tills dess har besökare tillgång till toaletter och duschar i bodar. Det finns grillplats och sittplatser, och runt tälten hänger ljusslingor för att lysa upp under sommarkvällarna.

undefined
Jimmy Andersson och Jessica Larsson från Eskilstuna har tillbringat en natt i en flytande stuga.

Så kommer plötsligt camparna Jimmy Andersson och Jessica Larsson från Eskilstuna upp från ett av flottrummen nere vid vattnet.

– Vi har varit här en natt och tycker det varit väldigt trevligt, med allt runt det här området. Jag är en ganska van tältcampare men det här var ju några snäpp upp i bekvämlighet, säger Jimmy Andersson och Jessica håller med:

– Det här är en bra kompromiss om man inte har campat så mycket innan.

Glamping

Ordet glamping uppträdde för första gången i England 2005 som en sammanslagning av orden glamorous och camping, en lyxíg och glamorös camping med högre bekvämlighet men ändå en naturnära upplevelse. I Sverige har denna trend växt det senaste decenniet.

Konceptet med lyxiga tält är dock betydligt äldre. Ett exempel är ett diplomatiskt möte i norra Frankrike 1520 mellan Englands Henrik VIII och Frans I av Frankrike. Då ska det ha uppförts 2800 luxuösa tält med fontäner som sprutade rött vin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!