Tryggheten återvänder till Södertälje

Kriminaliteten i Södertälje sjunker, men bilden av staden som ett nav för grov organiserad brottslighet har etsat sig fast. Nu försöker kommunledningen skaka av sig det genom att förebygga att fler unga hamnar i kriminella gäng.

Foto: Michael Svensson

Södertälje2014-02-24 06:30

LÄS MER: Se allt material från Correns granskning av de kriminella gängen

– Antalet anmälda brott är nu nere under riksgenomsnittet, säger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Vid två tillfällen, 2005 och 2011, har det skjutits med automatvapen mot polishuset och ett lokalt poliskontor i Södertälje – staden där Sveriges första maffiarättegång hållits.

Sjutton personer dömdes till fängelse och ledaren för det så kallade Södertäljenätverket eller Syrianska brödraskapet – Bernard Khouri – fick livstids fängelse, bland annat för anstiftan till mord i tre fall när domen föll i Södertälje tingsrätt i augusti i år, sedan rättegången tagits om.

Insatsen mot den grova organiserade brottsligheten anses ha varit mycket lyckad och tryggheten börjar återvända.

– Smärtan var så stor i Södertälje innan polisen inledde den största insatsen i svensk historia. De drog hit med 60 poliser och nådde snabbt resultat.

Nu ökar tryggheten, säger Boel Godner, och hon får direkt medhåll av Rose-Marie Lundkvist, chef för de sociala insatsgrupperna i Södertälje:

– Förut var stämningen deprimerad. Nu finns det hopp. Många är glada att det händer något och att myndigheterna tar problemen på allvar, säger hon.

Södertälje var en av de tolv pilotkommuner som var med i det nationella projektet med sociala insatsgrupper.

– Vi kom igång först, redan hösten 2010, och cheferna var överens om att vi skulle satsa på det här, säger Rose-Marie Lundkvist.

Boel Godner nickar instämmande.

– Vi har i ett handslag med polisen lovat att vi ska göra vårt. Det brukar bli ett tomrum varje gång när polisen gjort en insats. Då brukar det finnas utrymme för ungdomar att ta över kriminalitet när de mer etablerade kriminella frihetsberövas, därför är det så viktigt med brottsförebyggande insatser mot unga.

De började med att göra en noggrann kartläggning av de unga kriminella som varit inblandade i allvarlig brottslighet och riskerade att bli livsstilskriminella. Det visade sig vara 28 personer, och hittills har 25 lämnat sitt samtycke till att myndigheterna utbyter information om dem.

– Det underlättade att vi är några från socialtjänsten som sitter på polishuset. Vi har bland annat Stödcentrum för unga brottsoffer, medling och vittnesstöd där. När man känner varandra är det lättare att komma igång, säger Rose-Marie Lundkvist.

Av de 25 personer som lämnat samtycke har 14 ärenden avslutats, sju har helt upphört med brott och en har fortsatt med grov brottslighet. Var och en har fått den hjälp just han behöver. Många har fått hjälp med sin skolgång och praktik. Andra har fått socialfärdighetsträning. De jobbar över hela linjen.

– Våra lotsar gör ett grannlaga jobb. De arbetar med de svåraste ungdomarna.

Dessutom finns en avhopparverksamhet, som just nu fokuserar på åtta-nio personer.

Situationen är nu ljusare än på flera år, men både Boel Godner och Rose-Marie Lundkvist är beredda på bakslag. Men de har hittat en framgångsfaktor som de inte släpper.

– Samverkan, samverkan, samverkan på så hög nivå som möjligt är det som leder framåt, säger Boel Godner.

Bakom granskningen står:

Charlotta Friborg

Mikael Pihlblad

Maria Soomro

Joakim Blomqvist

Héctor Barajas

Petronella Uebel

Nils Olauson

Thomas Möller

Fredrik Quist

Petra Wetterström

Johnny Gustavsson

Anders Nilsson

Jenny Eriksen

Ingemar Norgren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om