Södertälje var i klorna på ett nätverk

Den grova organiserade brottligheten i Södertälje var som en bläckfisk som nästlade in armarna i samhällets alla skrymslen. Kriminaliteten fanns inte bara bland pokerspelarna på spelklubbarna, utan kan även finnas i politiken, kyrkan och företagen.

Foto: Michael Svensson

Södertälje2014-02-24 06:30

Under hösten 2009 trappades konflikten mellan Bandidos supporterklubb X-team och det syrianska brödraskapet i Södertälje upp. Vid tvåtiden natten mot den 23 december nådde konflikten en ny nivå när en maskerad man rusade in på spelklubben Oasen, där det som vanligt pågick spel om pengar vid borden, och avlossade tre skott mot en medlem i X-team. Han avled av skottskadorna några timmar senare på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Mordet ledde till en serie grova våldsbrott och dubbelmordet på bröderna Yacoub och Eddie Moussa den 1 juli 2010.

I det läget beslutade operativa rådet, där elva myndigheter ingår, att göra den historiskt största polisiära insatsen i Sverige någonsin tillsammans med åklagare, Skatteverket, Försäkringskassan och Södertälje kommun.

Då var Södertälje en tyst stad.

– Ingen vågade berätta vad man såg eller hade varit med om, inte ens när det gällde riktigt grova brott. De hade inte förtroende för myndigheterna. Vi har fått förtjäna det, säger Björn Frithiof, koordinator och åklagare i den myndighetsgemensamma insatsen mot den grova organiserade brottsligheten i Södertälje.

Vi träffar honom och insatsledaren Gunnar Appelgren i länskriminalens kallaste rum i det stora polishuset på Norra Agnegatan i Stockholm.

– Det var en stor utmaning att få folk att prata när det finns den här gängkulturen. I den här miljön med både syrianer och assyrier finns det mycket släkt- och vänskapslojaliteter, vilket kanske inte är så konstigt när man drabbats av ett stort antal folkmord genom tiderna, säger Gunnar Appelgren.

Insatsen ledde till den första maffiarättegången i Sverige, som ledde till fällande domar för 18 personer i det så kallade Södertäljenätverket i tingsrätten. Domen överklagades och nu pågår hovrättsförhandlingarna som väntas vara klara tidigast i juni nästa år.

Insatsen har lett till 33 miljoner kronor i ökade skatteintäkter, sedan 46 personer och 15 bolag upptaxerats. Dessutom sitter ett stort antal personer frihetsberövade efter tillslag mot misstänkt kriminalitet i assistansbolag och hemtjänstföretag.

– Nätverken kan bli hur stora som helst och i utkanten på Södetäljenätverket finns det kopplingar till både assistans- och hemtjänstföretagen i de här utredningarna.

Det som är grunden i nätverken är att de inblandade växer upp på samma gata eller område, har samma etnicitet och lånar pengar av varandra. Utlåningsverksamheten kan leda till indrivning och utpressning när personer inte kan betala.

I takt med att åtal väckts har Södertäljeborna börjat bryta tystnaden, vilket är en förutsättning för att polis och åklagare ska kunna lösa brott.

När den stora maffiarättegången togs om, på grund av misstänkt jäv, fanns det en oro för att den positiva utvecklingen skulle brytas.

Men de farhågorna infriades inte.

– Folk ställde upp och en del blev taggade till och med, säger Björn Frithiof.

Det är ett stort genombrott med tanke på att de 15–20 vittnen som fanns till morden från början inte vågade säga någonting och kom först när polis och åklagare började titta på andra grova brott, exempelvis omfattande utpressning, människorov och olaga tvång som nätverket ägnat sig åt. Så småningom växte bilden av de kriminella nätverken fram.

– Vi gick in i det här i ett mycket allvarligt läge, när konflikten mellan de kriminella eskalerade och de höll på att döda varandra. Vi satte in massiv hemlig telefonavlyssning och vidtog de åtgärder vi kunde för att rädda liv. Det var vår enda chans att kyla ner situationen, säger Gunnar Appelgren.

De är också mycket tydliga med att de gör allt för att skydda hotade vittnen.

– Vi har mycket bra skyddspaket och gör allt för att skydda våra bevispersoner, ett exempel är att piketen fick bevaka ett vittne i tre dygn. Vi använder det bästa vi har för att målsägare och vittnen ska våga ställa upp, säger Gunnar Appelgren.

Just nu är deras bild att tryggheten håller på att återvända till Södertälje och framgångsfaktorn har varit myndigheternas gemensamma målbild. När inte polis och åklagare kommit längre har Skatteverket och kommunen tagit vid.

– Det är viktigt med mod i en sådan här insats. Om vi saknar mod överför vi inte information och då blir det svårt att fatta rätt beslut, säger Gunnar Appelgren.

Han och Björn Frithiof är nöjda med att de hittills varit uthålliga.

– Men vi är inte färdiga än. Vi vet att det kommer att hända mer så arbetet måste fortsätta, säger Björn Frithiof, och Gunnar Appelgren håller med.

– Effekterna av insatserna kanske inte syns förrän om 15–20 år, men den samlade bilden är att vi fått mycket bra vittnesmål och att folk vågar berätta vad de sett.

Bakom granskningen står:

Charlotta Friborg

Mikael Pihlblad

Maria Soomro

Joakim Blomqvist

Héctor Barajas

Petronella Uebel

Nils Olauson

Thomas Möller

Fredrik Quist

Petra Wetterström

Johnny Gustavsson

Anders Nilsson

Jenny Eriksen

Ingemar Norgren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om