Buss- och lastbilstillverkaren Scania mer än fördubblade vinsten förra året till 3,7 miljarder kronor. Det var mer än väntat och Scaniaaktien steg med 5 procent på Stockholmsbörsen.
Trots den dystra konjunkturutvecklingen var efterfrågan något bättre än väntat i Europa och fortsatt svag i Latinamerika enligt vd Leif Östling.
Det innebar en nedgång i leveranserna av bussar och lastbilar med sammanlagt 10 procent. Men vinsten mer än fördubblades.
Vi har lyckats trimma organisationen så vi har haft lägre kostnader. Vi har också lyckats höja priserna och vi har haft hjälp av att den svenska kronan var så pass svag i början av förra året, säger Leif Östling till TT.
Vi har gradvis förbättrat resultatet under året och räknar med att kunna ligga på den här nivån fram till halvårsskiftet.
Men allt beror på vilka effekter ett eventuellt Irakkrig får på världsekonomin.
Vi har lagt märke till en viss försiktighet hos kunderna, säger Leif Östling.
I Latinamerika fortsatte den politiska och ekonomiska osäkerheten att hämma efterfrågan på lastbilar. Men kraftiga besparingar och prishöjningar innebar ändock att förlusten för 2001 på drygt 1 miljard kronor, vändes till en knapp vinst förra året.
De häftiga devalveringarna i Argentina och Brasilien har inneburit att vårt kostnadsläge har sänkts med två tredjedelar och det har naturligtvis gynnat oss, säger Leif Östling.
Scania lyckades behålla sin marknadsandel i Västeuropa på 13,5 procent under förra året. Orderingången ökade med blygsamma 3 procent, medan orderingången i Central- och Östeuropa steg med hela 32 procent.
Vi räknar med i sort sett oförändrat marknadsläge i år, med reservation för den stora osäkerhet som nu råder, säger Leif Östling.
Försäljningen av bussar föll med 15 procent under förra året till knappt 4 000. Men bussdivisionens lönsamhet fortsätter att förbättras.