Det gick bättre än väntat för fordonstillverkaren Scania under det tredje kvartalet. Efterfrågan var bättre än vad Scanialedningen hade räknat med och Scaniaaktien steg på Stockholmsbörsen.
Vinsten nästan fördubblades till 532 miljoner kronor medan försäljningen backade med 1,4 miljarder kronor till 10,4 miljarder kronor.
För årets första nio månader steg vinsten med en knapp miljard kronor till knappt 2,5 miljarder kronor. Samtidigt föll försäljningen från 37,9 miljarder kronor till 33,9 miljarder kronor.
Utryckt i antal lastbilar och bussar sjönk orderingången med 2 procent till 35 166 fordon medan leveranserna föll med 14 procent till 30 261 fordon.
Efterfrågan i Europa under tredje kvartalet utvecklades något bättre än vi räknat med. Men vi känner stor osäkerhet för vart nästa år tar vägen, säger vd Leif Östling.
Den högre efterfrågan under tredje kvartalet gäller främst Storbritannien, Spanien och Italien, medan det går trögt i Tyskland.
Leif Östling anser att en försämring av buss- och lastbilsmarknaden nästa år är mer sannolik än att marknaden vänder uppåt.
Men vi har en mycket flexibel organisation och det ger oss möjlighet att vid behov öka arbetstiden och öka antalet kontraktsanställda.
Scania ökade under det tredje kvartalet i år antalet kontraktsanställda med tidsbegränsad anställningstid med några hundra i hela Europa.
Antalet levererade lastbilar i västa Europa var 11 procent lägre under de tre första kvartalen i år jämfört med motsvarande period förra året och Scanias marknadsandel föll från 13,6 till 13,5 procent.
Efterfrågan på tunga lastbilar i Västeuropa har nu stabiliserats till omkring 190 000 per år.
I Latinamerika är efterfrågan fortfarande svag och osäkerheten stor om vad som kommer att hända efter presidentvalet i Brasilien. Orderingången föll med 49 procent i hela Latinamerika under de första nio månaderna.
Orderingången på Scanias bussar minskade från 3 488 till 3 050 under de tre första kvartalen.