Lever sin dröm: "Går inte att mäta i pengar"

Det tog många år, men i dag har Linn Svensson förverkligat sin dröm om kunna försörja sig som sångerska. Men att kulturarbetare tillhör en "elit" ställer hon inte upp på.

"Det låter kanske lite flummigt, men kultur handlar om att ge av sin själ, samtidigt som man får så mycket tillbaka", säger Linn Svensson.

"Det låter kanske lite flummigt, men kultur handlar om att ge av sin själ, samtidigt som man får så mycket tillbaka", säger Linn Svensson.

Foto: Fredrik Nygren

söderköping/valdemarsvik2023-09-16 21:00

Sedan Borgerlig samverkan med stöd av SD tog över i Norrköping har en stor omorganisation genomförts – som bland annat fått till följd att kultur- och fritidskontoret i stället blir del av ett nytt tillväxt- och utvecklingskontor.

Det har skapat debatten – och när Sophia Jarl använde ord som "bortskämda Sverige" och "kulturelit" i en debattartikel lät inte reaktionerna vänta på sig.

Tomas Andersson Wij uppmanade till bojkott och Lars Winnerbäck lyfte de kommunala och ideella krafter som möjliggjort hans karriär.

– Jag tror att det här är åsikter som många har känt, men som nu kommer upp till ytan, säger Linn Svensson, som leder körer, jobbar som musiklärare och uppträder många olika sammanhang – från julbord till bröllop.

undefined
Efter många års slit kan Linn Svensson i dag livnära sig på sin musik.

– Vem är den här kultureliten? Jag kan inte förstå vem det skulle vara. Vi är en grupp som får kämpa väldigt hårt. Vi är ofta underbetalda med obekväma arbetstider och vi kan knappt vara sjuka.

Som egenföretagare inom musik är sången bara en del av jobbet.

– Man får göra så mycket själv: sköta sin egen marknadsföring, knyta kontakter, packa upp och packa ner allt... Samtidigt som man alltid ska vara pigg och fräsch.

– Det är lite som en pyramid, där många bara ser bara toppen. Men det är otroligt mycket jobb därunder som man inte får betalt för. Jag vill inte ens tänka på vad jag har för timpenning.

undefined
Ett framträdande i S:t Laurentii kyrka där både Adam och Linn Svensson sjöng.

Drömmen om att sjunga kom tidigt. Som ung såg Linn Svensson en annons där ett band sökte frontfigur. Påhejad av mamma tog hon kontakt.

Det ledde till många timmar i replokaler och på klubbar, ofta ordnade av ideella föreningar eller genom kommunala initiativ.

– Det var så allt började för mig. Sedan kom andra band på en högre och mer professionell nivå. Med tiden har jag kunnat försörja mig på det här.

Linn Svensson är noga med att påpeka att hon älskar sitt jobb, att hon är privilegierad som får leva sin dröm. Samtidigt är hon oroad över att kulturen ska nedvärderas.

Det finns andra vinster än de ekonomiska, menar hon.

– I mina körer ser jag hur människor växer när de vågar sjunga för första gången, både vuxna och barn. Jag jobbar även med äldre och sjuka på ett vårdboende. Det betyder mycket för dem att få tänka på något annat en stund, att få känna glädje och sjunga tillsammans.

– Det låter kanske lite flummigt, men kultur handlar om att ge av sin själ, samtidigt som man får så mycket tillbaka. Och det går inte att mäta i pengar.

undefined
"Det låter kanske lite flummigt, men kultur handlar om att ge av sin själ, samtidigt som man får så mycket tillbaka", säger Linn Svensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!