– Troligtvis är det en varg som har kommit upp söderifrån längs kusten.
Sören Sehlstedt uppmanar alla som gör liknande observationer att rapportera dem till databasen Skandobs.
– Då kommer de in till länsstyrelsen. Det gör att vi får en bättre inventeringskontroll av de stora rovdjuren.
Som vi tidigare har rapporterat har vargobservationer gjorts i både Västerviks och Valdemarsviks kommuner under vintern. Om det rör sig om samma individ är dock oklart.
– Vi vet inte vilken varg det är runt Söderköping i dag, skriver Lovisa Häggström, vilthandläggare vid länsstyrelsen Östergötland, i ett mejl.
Ingenting tyder på att ett nytt revir är väg att etableras i området. Enligt Lovisa Häggström finns det sedan tidigare så kallade vandringsvargar som rör sig över hela länet.
Ofta handlar det om yngre individer som lämnat sitt födelserevir. De kan vandra långa sträckor för att hitta en partner och lämpligt ställe att bilda ett nytt revir på.
Har ni någon rekommendation till människor som bor i närheten?
– Snön gör att vi ser avtryck från varg och lo, då blir vi uppmärksamma på att de är i närheten. Antalet rovdjur är sannolikt liknande när det är barmark. Vill man inte ha rovdjur i närheten bör man se över rutiner för ätbart avfall i närheten av hus och där man rör sig. Är det någon specifik situation som man funderar över kan man ta kontakt med länsstyrelsen för att få råd.